Soros újra borsot törhet Orbán orra alá

HírKlikk 2019. október 24. 13:16 2019. okt. 24. 13:16

Szétesett az 56-os Intézet csapata a műhely kormányzati megszüntetése után, de a Soros Alapítványtól remélt támogatással egykori kutatói talán tovább dolgozhatnak közös projekteken. Erről beszélt a Klubrádióban Eörsi László történész, és azt is elmondta, a kormányzatot szerinte a független, szabad szellemiség elleni zsigeri gyűlölete vezérelte az intézet megszüntetésekor.

Megszűnt ugyan az 1956-os Intézet, és munkatársai különböző helyekre mentek dolgozni, de nem lehetetlen, hogy további közös munkákat végezzen a csapat. Évkönyvet jelentetnek meg a hetvenes évek történetéről, amelynek kéziratai már elkészültek, és további közös terveik is vannak, ezek megvalósítására úgy néz ki, támogatást is kapnak a Soros Alapítványtól – mondta Eörsi László történész, a majdnem harminc évig működő 1956-os Intézet munkatársa  a Klubrádió Reggeli személy című műsorában Dési Jánosnak.

A jelenkori, főleg 1945 utáni magyar történelmet kutató műhely történésze az intézet idei megszüntetéséről azt mondta, míg a kilencvenes évek elején kormányzó MDF még pártolta őket, a Fidesz már az első Orbán-kormány idején, 1998-tól megvonásokkal sújtotta a kutatóhelyet – akárcsak a Politikatörténeti Intézetet. Később pedig, 2012-ben megszüntették az 1956-os Intézet önállóságát – betagolták az Országos Széchényi Könyvtárba.

Pár év múlva megint szorult az intézet a kormány előtt, mert cáfolták, hogy a forradalom egyik 15 éves résztvevőjét ábrázoló plakáton Dózsa László szerepel, ahogy azt a hatvanadik évforduló eseményeinek kormánybiztosa, Schmidt Mária állította. Hosszas polémia és pereskedés lett a Terror Háza Múzeum főigazgatójával kialakult konfliktus következménye, de az intézet ekkor még tovább élhetett.

A kirobbant konfliktus kapcsán épp Eörsi László volt az, aki egy interjúban számos ponton megkérdőjelezte Dózsa 1956-os történetét. Eörsi szerint a kurzus emberének számító Schmidt már első pillanattól nem kedvelte az intézetet, és jó ideje szerette volna betagolni a kormányzathoz közeli, 2014-ben alapított Veritas Történetkutató Intézetbe. Ez végül 2019-ben sikerült, ami az intézet megszűnését is jelentette.

Úgy látszik, folytatta Eörsi László, a Fidesz-KDNP nem kedvel semmiféle, az övétől eltérő hangot. A mostani kurzus nagyon hasonlít a kommunista rendszerre, mert azokat az ideológiai bázisokat szereti, amelyeket ő hozott létre, és azt szajkózzák, amit hallani akar. Valódi cáfolattal egyik '56-os intézeti tanulmány kapcsán sem tudtak előállni, vagyis a kormányzatot nyilvánvalóan a független, szabad szellemiség elleni zsigeri gyűlölete vezérelte az intézet megszüntetésekor – tette hozzá az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét kutató szakember.

Forrás: Klubrádió