Stratégiaváltásra készülnek a képviselők a Kunigundában

NVZS 2018. december 17. 14:45 2018. dec. 17. 14:45

„Azt nem tudom, hogy a konkrét politikai irányítás az MTVA-n belül van, vagy Pintér Sándor belügyminiszternél, de az biztos, hogy racionálisan gondolva nem Papp Dániel kinevezett vezérigazgató dönt a lépésekről” – szögezte le a Hírklikknek Tordai Bence, a Párbeszéd elnökségi tagja, aki egyike annak a közel húsz, jelenleg is az épületben tartózkodó ellenzéki képviselőnek. Az este hat órára meghirdetett tüntetés idejére meglepetéssel készülnek a képviselők.

„Az ellenzék teljesen és oszthatatlanul egységben kezeli a helyzetet, folyamatos a telefonos és személyes egyeztetés a lépésekről, teendőkről: a mostani történések, az összezártság pedig kifejezetten elősegíti az új ellenzék összekovácsolódását” – szögezte le Tordai Bence, akit arról is kérdeztünk, hogy miért ez a nagy csend az épületben lévő képviselők részéről.

Mint mondta, kicsit szusszannak, főleg azoknak van erre szükségük, akik már tegnap este óta ott vannak. Közel huszan vannak bent, már bejárták, amit tudtak – ez két emelet nyolcadát-negyedét jelenti, azokat területeket, ahol a 3-as és a 4-es stúdiók és a vezérlő található, ahol az M1 műsorait készítik. A biztonsági őrök hatosával-hetesével állják el az általuk stratégiainak gondolt ajtókat, folyosókat, utakat.

Egyelőre többé-kevésbé várakozó álláspontra helyezkedtek, az őrség különböző rangú vezetőivel tudtak csak tárgyalni, bent járt a jegyző is, s rögzítették a álláspontokat, amelyek nem közeledtek egymáshoz. 

A bent lévő, különböző pártállású ellenzéki politikusok az alkalmat kihasználva folytatják a politikai stratégiai egyeztetéseket, mondta Tordai, hozzátéve: az épületbe nem lehetetlen bejutni, többen, több helyen jöttek, „volt, ahol nem kellett mászni, csak egy kis kerítést átlépni”.

Arra biztatja a kollégáit, hogy minél nagyobb számban menjenek a Kunigundába. Nem csak őket invitálja azonban. „Aki tud, jöjjön este hat órára az MTV Kunigunda úti székháza elé, az épületben lévő országgyűlési képviselők meglepetéssel is készülnek” – mondta. Ennél konkrétabb részleteket nem árult el, de azt leszögezte: „ha 24 óra alatt nem sikerül elérni a célt, hogy beolvassák a petíciót, akkor értelemszerűen stratégiát kell váltani”.

Azt is mondta, hogy meginterjúvolta a biztonsági szolgálat legfőbb vezetőjét, aki a 97-es törvényt idézte , amely alapján – elmondása szerint – járják a komplexumot, hordhatnak fegyvert és próbálják ezekkel az eszközökkel is biztosítani a kiemelt stratégiai üzemnek számító közmédia működésének a zavartalanságát. „Azt nem tudom, hogy a konkrét politikai irányítás az MTVA-n belül van, vagy Pintér Sándor belügyminiszternél, de az biztos, hogy racionálisan gondolva nem Papp Dániel kinevezett vezérigazgató dönt a lépésekről”- fűzte hozzá.

Az Index írta ma egyébként meg, hogy a Belügyminisztériumból (BM), az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemből jövő utasításokat kötelesek végrehajtani az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök.

Forrás: Hírklikk