Szakmai szervezetek az autóbuszos és az árufuvarozó vállalkozások támogatását sürgetik

HírKlikk 2020. április 1. 20:55 2020. ápr. 1. 20:55

A kormány vonja be az autóbuszos személyszállító és az árufuvarozó vállalkozásokat a gazdasági támogatást igénylő ágazatok közé, terjessze ki az ágazatra a munkahelyvédelmi rendelkezéseket és nyilvánítsa közfeladatot ellátó személyekké a hivatásos gépkocsivezetőket – ezt sürgeti a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közlemény szerint.

Az érdekképviseletek mindezek mellett, azt kérték a kormánytól, hogy az ország biztonságos áruellátása érdekében, az operatív törzs egyértelmű utasítást fogalmazzon meg arról, hogyan kell eljárni a Magyarországra beérkező gépkocsivezetőkkel szemben. Fontosnak tartják, hogy az operatív törzs mondja ki: azok az egészségügyi ellenőrzésen átesett fuvarozók, akiknél mindent rendben találtak, folytathatják útjukat a kijelölt útvonalon, a higiéniás szabályok betartásával. Ehhez kapcsolódóan, az érdekképviseletek azt is kérték, hogy a korábban, szerintük indokolatlanul karanténba helyezett gépkocsivezetők is visszatérhessenek dolgozni.

Mindezek előmozdítása érdekében, a magyarországi közúti személyszállító és árufuvarozó vállalkozások kétharmadát tömörítő két érdekképviselet közös fellépésről, szoros együttműködésről állapodott meg.

A közlemény idézte Dittel Gábort, a NiT Hungary ügyvezető főtitkárát, aki elmondta, rövid távon elsődleges cél a meglévő fuvarozási kapacitásokhoz kapcsolódó munkahelyek megtartása, a kapacitások szinten tartása. Úgy vélte, a személyszállító autóbuszos vállalkozások túl vannak a huszonnegyedik órán, az autóbuszok gyakorlatilag 100 százaléka áll, február óta szinte minden megrendelést visszamondtak a megbízók, miközben a helyzet normalizálódására a következő hónapokban, „de akár az előttünk álló évben sincs sok remény".

Karmos Gábor, az MKFE főtitkára a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar közúti fuvarozók elveszíthetik pozícióikat a nemzetközi, de akár a belföldi piacon is. Véleménye szerint, ezt okozhatja már rövid távon is például az ágazat túlélését, a vállalkozások támogatását és helyzetbe hozását segítő lépések halogatása. A külföldi fuvarozóknak biztosított bértámogatási szabályok miatt, ezek a negatív hatások már nem hónapok, hanem akár órák alatt érik el a magyar fuvarozókat. Azonnali beavatkozás nélkül, a magyarországi közúti szállítási és logisztikai ágazat visszafordíthatatlan károkat szenvedhet – fogalmazott az egyesület főtitkára.

A helyzet megoldása érdekében, az MKFE és a NiT Hungary felajánlják több évtizedes szakmai tapasztalataikat és támogatásukat a magyar kormánynak, továbbá a járványügyi veszélyhelyzet megoldásában tevékenykedő valamennyi hatóságnak, célirányosan felállított szervezetnek – olvasható az érdekképviseletek közleményében.

Forrás: MTI