Szakmány Tamás: számolni kell újabb világjárvány kialakulásával

HírKlikk 2021. január 6. 08:24 2021. jan. 6. 08:24

Szakmány Tamás aneszteziológus professzor a Brit Birodalmi Lovagrend tagja lett, de továbbra is Wales-ben menti az életeket az intenzív osztályon.

Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Lovagrend kitüntetést adományozta egy magyar aneszteziológusnak, Szakmány Tamás professzornak. Az orvos Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés végett ment Angliába, Liverpoolban dolgozott, majd öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az aneszteziológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a birodalmi lovagrend tagjává tette.

„December közepén érkezett egy gyanús e-mail a következő tárggyal: Szigorúan bizalmas! Kétszer kellett elolvasnom, hogy elhiggyem, tényleg arról van szó, hogy a kitüntetési bizottság a Member of the Order of the British Empire (MBE) kitüntetésre javasolt. Tulajdonképpen még most is nehezem hiszen el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesültem" – mondta Szakmány Tamás az erdihirek.hu oldalnak. A cikket az Infostart szemlézte.

Mint fogalmazott, a kitüntetés felelősséggel jár, de a mindennapi élete valószínűleg semmit nem fog változni, mert az intenzív osztályán már ketten viselhetik ezt a rangos címet, és a kolléganője, aki néhány éve kapott MBE-t, ugyanolyan kettőzött erővel veti bele magát a betegellátásba, mint azelőtt.

A munkájáról azt mondta, a koronavírus-járvány a sok negatív következmény mellett, néhány igazi pozitívumot is hozott, különösen a szűkebb szakmájában, az intenzív terápiás ellátásban.

Forrás: infostart.hu