Szakszervezetek: januártól várhatók látványos akciók

NVZS 2018. december 19. 08:14 2018. dec. 19. 08:14

Ünnepek ide, ünnepek oda, a szakszervezetek nem állnak le: nem csak a rabszolgatörvény miatt eddig alkalmazott eszközöket vetik be az elkövetkező napokban, összehangolt akciókra is készülnek, s kezdődik a – reményeik szerint országossá duzzadó –  sztrájk szervezése is, ha Áder János aláírja a jogszabályt. „Országos munkabeszüntetést a hatályos sztrájktörvény rendelkezései miatt nehéz megszervezni, de reméljük, hogy összeállnak az összehangolt akciók” – mondta a Hírklikknek Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Már több mint 30 szakszervezet biztosította támogatásáról az Áder Jánoshoz intézett petíciót.

„A Magyar Szakszervezeti Szövetség valóban készül arra, hogy elindítja a sztrájkok szervezését, ha Áder János köztársasági elnök aláírja a munka törvénykönyvének a módosítását” – erősítette meg a hétfő esti Kunigunda úti tüntetésen elhangzott bejelentést Székely Tamás, aki szerint, ha Áder János nem írja alá, akkor a „rabszolgatörvény” nem is tud januárban hatályba lépni, hacsak az országgyűlési képviselőket nem hívják össze egy rendkívüli ülésre, a következő rendes ülés ugyanis február 18-ára lett bejelentve.

Ha azonban Áder aláírja, akkor a szakszervezetek azonnal elkezdik szervezni a munkabeszüntetést. Kérdésünkre, hogy országos sztrájkban gondolkodnak -e (ahogy egyébként korábban Kordás László a Hírklikknek utalt is erre), Székely azt mondta: remélik, hogy „eggyé állnak majd össze az összehangoltan szervezendő helyi akciók”. Hozzátette ugyanakkor, hogy országos sztrájk szervezését nem nagyon látja kivitelezhetőnek, ugyanis komoly problémát okoz az új sztrájktörvény, illetve az elégséges közszolgáltatás kritériumainak a jelentős szigorítása. Olyan szinteket határoznak ugyanis meg, amelyek eredményeként gyakorlatilag nem érzékelhető a sztrájk hatása. „De mi azon vagyunk, hogy összehangolva országos hatást tudjunk felmutatni, ha arra lesz szükség, s bizonyos területeken országossá eszkalálódhatnak majd az összehangolt akciók” – szögezte le.

Kérdésünkre, hogy januárra várható-e ez (ahogy korábban írtuk), a szakszervezeti vezető csak annyit mondott, hogy ez több mindentől függ. „Először  tárgyalni kell, meg kell nézni, ki és hol alkalmazza”. Elképesztőnek mondta, hogy már most vannak olyan hírek, hogy vidéki munkahelyen máris elrendelték a túlórát az új, még hatályba sem lépett módosítás által engedett mértékben. Székely kérte, hogy jelentkezzenek azok, akiknek konkrét információi vannak erről és esetleges más hasonló,  törvénytelen munkaadói lépésről.

A szakszervezetek, szemben a kormánnyal nem piszkítanak bele a családok ünnepeibe – ahogy egyébként a hétköznapjaiba sem –,  s a jelen időszak éppen ezért inkább a januártól várható látványos dolgokra való felkészülés ideje lesz,” – mondta Székely, aki azonban azt is előrevetítette, hogy még a héten lesznek akcióik, útlezárások a többi között Somogyban és Zalában. És folyik a nagyobb dolgok előkészítése – ígéri.

A MASZSZ petíciója

Már több mint harminc szakszervezet biztosította támogatásáról a Magyar Szakszervezeti Szövetség  akcióját, az Áder Jánosnak szóló petíciót, amelyben azt követelik, hogy a köztársasági elnök ne írja alá és az Alaptörvényben rögzített jogával élve küldje vissza átdolgozásra az Országgyűlésnek a törvénymódosítást. A MASZSZ egyben kéri a munkavállalókat, hogy személyesen is csatlakozzanak az érdekképviselet petíciójához.

Az egyre dagadó már országosnak is nevezhető tiltakozásokat kiváltó, botrányosan elfogadott törvénymódosítást még a Fidesz szavazók kétharmada is ellenzi.