Szankciókat követelnek az Index-ügy után Magyarország ellen

HírKlikk 2020. augusztus 1. 09:26 2020. aug. 1. 09:26

A Német újságíró szövetség Magyarország elleni szankciókat követelt az Európai Uniótól mert Orbán Viktor az iránta lojális sajtóorgánumokat európai adópénzekkel szubvencionálja. 

Frank Überall, a szervezet elnöke kifejtette: beszámolók szerint már 2014-ben is folytak pénzek a miniszterelnöki hivatalból a sajtóba úgy, hogy az erről szóló döntésbe nem vonták be a parlamentet – írja a Der Standard. Már José Manuel Barrosót, a bizottság volt elnökét is sürgetni kellett, hogy kifejezésre juttassa: az EU elégedetlen a sajtószabadság elleni magyarországi támadásokkal. Überall úgy látja: „A szemhunyás tekintetében a jelek szerint nincs változás Brüsszelben”.  

Az elnök emlékeztetett rá, hogy az Index szinte teljes szerkesztősége felmondott, és röviden ismertette az előzményeket. Rámutatott: Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években a kormánya ellenőrzése alá vonta a magyar sajtó túlnyomó részét úgy, hogy ezeket felvásároltatta a kormányhoz közelálló cégekkel, és ezeket a kormány vonalára állította át, vagy bezárta. Illusztrációként felhozta az Origo és a Népszabadság ügyét, és a KESMA létrejöttét. Az utóbbihoz tartozó orgánumokat jelentős mértékben finanszírozzák állami hirdetésekkel. Végül felidézte, hogy a Riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadság-indexén Magyarország mostanra 180 vizsgált ország közül már a 89. helyre esett vissza.