Száz nap türelmet von der Leyen asszonynak!

Dr. Dávid Ferenc       2019. július 20. 10:39 2019. júl. 20. 10:39

„Nekünk nem menekültvitánk van az orbáni rezsimmel! Ursula von der Leyen vagy nincs képben az Unió ezen szegletében zajló folyamatokkal vagy szépen besétált az orbáni agymosó rendszer csapdájába és hagyja magát megvezetni a fakenews-gyárak szlogenjeitől. Jó lenne, ha valaki levenné Ursula von der Leyenről a narancsszemüveget, nekünk ugyanis nem menekültügyi vitánk van a NER-rel! (….) Én éppen a jelölt kiválasztásának módja miatt nem támogattam Ursula von der Leyen kinevezését. A mostani nyilatkozata csak abban erősített meg, hogy jól döntöttem. (...) Ha így halad, kicsi lesz az a kilenc fős többség, amelyet legutóbb még támogatóként maga mögött tudhatott…”/Ujhelyi István/

- Nem telt el 72 óra (!) az Európai Bizottság új elnökének megválasztása óta, és már is tudhatjuk von der Leyen asszonyról, hogy abszolút tájékozatlan a magyarországi folyamatokat illetően. Gondolom Ujhelyi képviselő úr hallott már arról a gyakorlatról, hogy az új kormány- és államfőknek minden demokratikus országban adnak 100 nap türelmi időt. Úgy tűnik, hogy von der Leyen asszonyt - Európa „miniszterelnökét” – ez nem illeti meg, őt már három napon belül fölényesen és lekezelően leteremti a „bivalyerős” Magyar Szocialista Párt egyetlen EU-s képviselője. Azt persze nem tudom, hogy az elnök asszony mennyire ismeri a magyar belpolitikai viszonyokat és a NER szisztémát, arról viszont közvetlen tapasztalatom van, hogy a 6 százalékos MSZP milyen felkészült, sikeres és ütőképes csapat, mondhatni „igazi alternatíva”. Javaslom képviselő úrnak, hogy több tisztelettel és nagyobb körültekintéssel közelítsen az EU új vezetőjéhez, aki persze nem pályakezdő, de 500 milliós közösséget még soha nem irányított. Itthon vannak olyanok is, akik a tízmilliós országunkat hosszú évek alatt sem voltak képesek jó irányba vezetni (neveket nem sorolok), szóval: hátrább az agarakkal!

- Jó lenne azt is elfelejteni, hogy valakit az alapján ítélünk meg, hogy milyen színű szemüveget visel! Belátom, hogy von der Leyen asszony „nem teljesen szocialista” és ha jól láttam, szegfű sem díszelgett a blézerén. Azt megértem, hogy képviselő úrnak nem esik jól, hogy május 26-án a pártja csúfos vereséget szenvedett az EU-s parlamenti választáson. De ezért nem von der Leyen asszony a felelős. Jó szívvel ajánlom, hogy az EU új főnökének piszkálása helyett az MSZP vezetése (beleértve Ujhelyi képviselő urat is) elemezze a kudarc okát, vonja le a szükséges következtetéseket és próbáljon úgy politizálni, hogy a következő választáson már 10 százalék fölött legyen a párt. Több szerénység, több alázat, még több munka és kevesebb agresszivitás – ezt tanácsolom.

- „Kicsi lesz az a kilenc fős többség”, írja képviselő úr. Úgy hírlik, hogy Ujhelyi úr jogvégzett ember, talán ezért nem jó matekból. A szavazáskor Ursula von der Leyen személyét 383-an támogatták, 327-en ellenezték, 22-en tartózkodtak, 1 szavazat érvénytelen volt, tehát a többség 56 fős (383-327). A sokat emlegetett 374 –es szám (ebből számol Újhelyi úr kilences értéket)) nem különbözet, hanem érvényességi küszöbérték. Ezt azért illene tudni, ha az emberfia különböző parlamentekben ücsörög hosszú évek óta! Persze, ha Ujhelyi képviselő úr „igen”-nel szavaz, akkor ez a differencia nagyobb is lehetett volna. De, mint tudjuk nem ezt tette, és saját megítélése szerint „jól döntött” a „nem” szavazattal. Vagyunk néhányan (lehet, hogy nagyon sokan), akik ezt végiggondolatlan és káros választásnak ítélik.

 A fenti sorokat nem örömmel írtam. Ellenkezőleg: elkeseredésemben ültem a klaviatúrához. Ujhelyi Istvánt eszes és felkészült fiatalembernek tartom, ráadásul – ez persze nem fontos – szimpatikus is számomra. Most mégis azt kell mondanom, hogy a jövőben higgadtabban és okosabban politizáljon, és tevékenységét ne az EU vezetésével szemben, hanem a tűrhetetlen magyarországi viszonyok mihamarabbi felszámolása érdekében végezze! Adja meg a lehetőséget és a bizalmat von der Leyen asszonynak, hogy kontinentális közösségünket a helyes irányba navigálhassa!