Szekeres: én sosem voltam Horn Gyula barátja

HírKlikk 2019. május 16. 18:58 2019. máj. 16. 18:58

Szekeres Imre, a 1994–1998-as koalíciós kormányzásban részt vevő MSZP frakcióvezetője a Horn Gyula-emlékév kapcsán arra vállalkozott, hogy elemzi az SZDSZ-szel kötött szövetség körülményeit, pártja politikai törekvéseit, és mindezek fényében bemutatja Horn Gyula miniszterelnöki tevékenységét.

A politikai okok mellett személyes motivációi is voltak a könyv megírására, amelyhez felhasználta a korabeli nyilvános információkat, dokumentumokat, elemzéseket, de kerülte a személyes emlékekre való hivatkozásokat, valamint a jövőre vonatkozó utalásokat.

"Én akkor frakcióvezető voltam. Horn Gyulán kívül én tudtam a legtöbbet az akkori történésekről, viszont nem pletykakönyvet írtam, hanem egy politikai elemzést és értékelést" - mondta a Hírklikknek a könyvbemutatót követően Szekeres Imre.

"Rengeteg olyan összefüggés tárul fel a könyvben, ami korábban is tudható volt, de csak külön-külön, tanulmányokban, emlékezetben vagy újságírói publicisztikában. Azonban így összevetve még sosem. Ahogy az elkészült könyvet kézbe fogtam és egyben elolvastam, még engem is meglepett néhány összefüggés" - tette hozzá.

"Nagyon tisztelem Horn Gyulát, akinek én nem voltam barátja - sokakkal szemben, akik ma ezt állítják magukról -, én őt 1990 tavaszán ismertem meg, amikor a helyettese lettem, amikor megválasztottak az MSZP ügyvezető alelnökének. Bevallom, volt egy távolságtartás köztünk, ami mindkettőnk számára megadta a lehetőséget, hogy elfogulatlanul tekintsünk egymásra. Én ma is megtiszteltetésnek tartom, hogy vele dolgozhattam" - hangsúlyozta Szekeres Imre.

Forrás: Hírklikk