Szép kis kompánia: közös nyilatkozatban értett egyet Orbán és a szélsőjobbos román Simion

HírKlikk 2022. január 30. 12:20 2022. jan. 30. 12:20

Arról egyelőre nem adott hírt George Simion, a szélsőjobbos román AUR párt társelnöke, hogy létrejött-e a találkozója Orbán Viktorral Madridban, de már az is több, mint sokatmondó, hogy a spanyol fővárosban tartott európai jobboldali és szélsőjobboldali pártelnökök találkozója előtt ez egyáltalán felmerült, s hogy közös nyilatkozatban tettek közösen hitet. Az tény, hogy mindketten jelen voltak a tegnap végetért kétnapos találkozón, amely közös nyilatkozattal zárult. Külön „pikáns”, hogy ezt Orbán is aláírta, pedig az elítéli Moszkvát a keleti katonai fenyegetése miatt.

Orbán Viktor és George Simion is ott volt a szélsőjobboldali pártok madridi csúcstalálkozóján, amelynek keretében több radikális konzervatív vagy éppen szélsőjobboldali vezető, köztük Magyarország és Lengyelország miniszterelnöke találkozott, hogy megvitassák egy új, közös európai parlamenti képviselőcsoport megalakítását – olvasható a romániai Transindex portál összefoglalójában. A találkozót a jobboldali spanyol párt, a Vox elnöke, Santiago Abascal hozta össze egy fedél alá, csaknem két hónappal a varsói csúcstalálkozó után. Korábban Abascal az Origo szerint úgy nyilatkozott, hogy „Magyarország és Lengyelország a Vox két kedvenc szövetségese, ezen országok vezetőivel tökéletes összhangban vannak a határok védelme, a családpolitika, valamint a szuverén nemzetek megvédésének ügyében”. 

Romániát George Simion, az AUR társelnöke, valamint Aurelian Pavelescu, a romániai Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat) vezetője képviselte a csúcson. Simion a közösségi médiában arról írt, hogy reméli, február közepén újra találkozhatnak Bukarestben. 

Madridba utazása előtt Simioni egy román televíziós műsorban úgy nyilatkozott, hogy a többek között Orbán Viktorral is tárgyalni fog. Az, hogy volt-e kétoldalú találkozó, nem tudni, de azt igen – mint  arról korábban a Hírklikk is beszámolt –, hogyan látják a román politikust külföldön. A Deutsche Welle a közelmúltban eképpen jellemezte: kifejezetten Nyugat- és EU-ellenes nézeteket képvisel, antiszemita, megveti a kisebbségeket és a melegeket, abszolút Putyin-barát. Azt is követeli, hogy a holokausztot ne tanítsák az iskolákban.