Szeptembertől jöhet egy újfajta vakcina

HírKlikk 2021. augusztus 5. 16:30 2021. aug. 5. 16:30

Jóváhagyta az Európa Bizottság az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.

Az európai uniós tagországok kétszer 100 millió dózist vehetnek majd a Novavax vakcinájából 2023-ig, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlja, és annak alapján az Európa Bizottság is engedélyezi a koronavírus-vakcina használatát.

Lehetőség lesz arra is, hogy az oltóanyagokat alacsonyabb és közepes jövedelmű államoknak adományozzák, vagy más, vakcinahiánnyal küszködő európai országokba irányítsák át. A megállapodás lehetővé tenné, hogy az Európai Unió (EU) szeptembertől megkaphassa az első Novavax-dózisokat.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős biztos szerint az amerikai cég vakcinája ígéretesnek bizonyult a klinikai kísérletek alatt. Ezt valószínűleg arra alapozza, hogy a Novavax vizsgálataiban 29 960-an vettek részt az Egyesült Államokban és Mexikóban, ahol kimutatták, hogy az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos megbetegedésekkel szemben pedig száz százalékos védelmet nyújt – írja az egészségkalauz.