Szerencsejátékos pénzből díjazták a járvány hőseit

Zutyu 2021. január 17. 07:06 2021. jan. 17. 07:06

Kategóriánként ötmillió forintot osztott ki a Nők Magyarországért Klub, amikor példamutató nőket jutalmazott még októberben. Most az is kiderült, hogy a Novák Katalin miniszter által elnökölt szervezet milyen forrásból tudta finanszírozni a díjat: az állami Szerencsejáték Zrt. pénzéből.

Még december elején, közérdekű adatigénylést juttattunk el a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-hez, amely az állami szerencsejáték cég szponzorációs tevékenységét menedzseli, hogy megtudjuk, augusztus után, kinek jutott állami apanázs ebből a forrásból. A cég ügyvezetője december végén újabb 15 napot kért az adatigénylés teljesítésére, ám külön értesítés helyett, feltöltötték a táblázatokat a cég honlapjára. Itt vette észre a hvg.hu például, hogy Rogán Gál Cecilia rendezvényeit tavaly összesen 210 millió forinttal támogatta csak a Szerencsejáték Zrt.

És ebből a listából derül ki az is, hogy tavaly október 5-én 20 millió forintos támogatást kapott a Nők Magyarországért Klub. A szervezet a Családok Évében, 2018-ban alakult meg. A kezdetektől Novák Katalin családügyi miniszter által vezetett szervezetben tag még Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, illetve például Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum vezetője, vagy Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Az egyesület főtitkári posztját pedig Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke tölti be.

Nyáron meghirdették a Nők Magyarországért díjat azoknak a hétköznapi női hősöknek, akik szakterületükön helytálltak a koronavírus járvány alatt, de foglalkozásukból adódóan, nincsenek reflektorfényben. Négy kategória létezett: egészségügy, oktatás, szociális ellátás, egyéb. A kategóriák győztesei fejenként öt millió forintban részesültek, ennek fedezetét pedig a szerencsejátékos támogatás fedezte. Az állami cég épp aznap szerződött az egyesülettel, amikor lezajlott a díjátadó gála is, október 5-én.

A Mérce a felhívás bejelentésekor közölt publicisztikát szentelt az ügynek, leszögezve, minden társadalmi elismerés fontos gesztus, de azt is kifejtették, mi a probléma a díjjal: „A probléma csak az, hogy Novákék kezdeményezése egyrészt keveset ér, másrészt pedig igazából csak konzerválja azokat a rendszereket, amelyek ezeket a túlnyomóan női szakmákat anyagi megbecsülés nélkül kizsigereli.”

A Nők Magyarországért Klub Egyesület létrejötte óta egyébként nem sok vizet zavart, 2018-ban a tagok 250 ezer forintjából gazdálkodott, 2019-ben az illusztris tagok már 1 milliót dobtak össze és 1,48 millió forint támogatást is összeszedtek. A tavalyi évről még nem lelhető fel beszámoló, mindenesetre honlapja is csak tavaly lett a klubnak és a díjátadáson kívül mást nem csináltak 2020-ban. Kérdés: ahhoz, hogy közpénzből díjat osszon a fél kormányt is tagjai közt tudó „civil szervezet”, miért kellett külön klubot gründolni, hisz' a kabinet is alapíthat díjakat és akkor elbábozni se kellett volna ezt a szerencsejátékos támogatást.