Szétlopja az országot az Orbán-kormány

HírKlikk 2020. augusztus 15. 18:47 2020. aug. 15. 18:47

Továbbra is szétlopja az országot a kormány. Most épp a Club Aliga és a Radetzky-laktanya elvételét döntötték el. Itt az idő, ismét meghátrálásra kell kényszeríteni a kormány-maffiát, mondta Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Megint éjjel, suttyomban lop a kormány, és társadalmi egyeztetés nélkül a Magyar Közlönyben veszi el a helyben élőktől az olyan közvagyonokat, mint a Club Aliga, vagy legújabban a Radetzky-laktanya. A polgármester azt állítja, az önkormányzat csak az emberek nagyon határozott támogatásával és kiállásával tud tenni ez ellen.

„Az önkormányzatok hatáskörét megcsorbították, minimális befolyásuk maradt arra, hogy a saját területükön mi épülhet. Az, hogy műemlék-, sőt UNESCO védelem alatt álló épületekhez nyúlnak hozzá, ennek a folyamatnak a csúcsa. Az, hogy kiemelt, vagy még inkább „kiszemelt” beruházásnak nyilvánítanak egy-egy olyan épületet, ahol szeretnének a szabályokat kikerülve építkezni, elfogadhatatlan. A felújítással mindenki egyetért, de, hogy ez zárt ajtók mögött dől el, vagy pedig az emberek bevonásával, nagyon nem mindegy” – emlékeztetett Őrsi Gergely.

Elmondta, a nyilvánosság ereje nagyon fontos, ugyanis ha a helyiek nem tudnak az ügyről, akkor tiltakozni sem fognak. „Ezért kell őket első körben tájékoztatni, hiszen az egyeztetés és a nyilvánosság bevonása elengedhetetlen. Ha megvalósulna az emberek bevonása, akkor visszakerülnénk a helyes mederbe. Be kell vonni a közösséget, be kell vonni az önkormányzatokat, be kell vonni az embereket” – hangsúlyozta a szocialista polgármester.

Végül Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének vezetője felhívta a figyelmet a közelmúltban történt számos eset egyikére, amikor sikerült megállítani az emberek értékeit elvevő maffia-kormányt. A siker receptjét is elárulta. „Hasonló ügyben a Margit-körúton egy platánfa sorsa pecsételődött meg, majdnem. Semmilyen hatásköre nem volt az önkormányzatnak, mégis sikerült megmenteni a fát. Ott is a nyilvánosság ereje, a környéken élők és a civilek ellenállása, és nyomában az a tárgyalássorozat, ami elkezdődött: ezek vezetettek sikerre”.