„Szíriai magyarok” - mégis mi folyik a szerbeknél?

Nagy András 2019. április 15. 14:41 2019. ápr. 15. 14:41

Magyarországról nem könnyű átlátni, ki és miért kommunikál néhol egészen elképesztő ostobaságokat a hónapok óta felfokozott hangulatban élő déli szomszédainknál, de Bódis Gábor, a vajdasági viszonyokat közelebbről ismerő újságíró segít eligazodni. Most éppen abban, hogy miért hasonították a hétvégén szíriai menekültekhez a szerbiai magyarokat, ami miatt sietve elnézést kért a szerb államfő.

Szíriai bevándorlókhoz hasonlította a szerbiai magyarokat egy hétvégi, kormányellenes tüntetés szónoka, ami miatt később nyilvános bocsánatkérésre kényszerült Aleksandar Vučić szerb államfő. Eddig a hír, ami pedig a háttérben van, az nem más, mint egy politikai kampánytrükk, legalábbis ami a gyors elhatárolódást illeti – véli az újságíró.

Érdeklődésünkre Bódis Gábor kifejtette: arról van szó, hogy a december óta a jelenlegi hatalom, azon belül is elsősorban Vučić elnök ellen tiltakozó szerb ellenzék igen vegyes összetételű sokaság, akik közül a belgrádi szerb képviselőház előtti szombati nagygyűlésen ismét több tízezren tüntettek. Köztük abszolút szélsőjobboldaliak is voltak, például a marginális mondható Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője, Sergej Trifunović.

A színészből politikusnak felcsapó Trifunović már hetekkel a hétvégi tüntetés előtt is a Vajdaság autonómiája ellen hadovált, a mostani megmozduláson pedig ő követte el azt a kijelentést, hogy Vučić, ha tehetné, szíriaiakkal és magyarokkal népesítené be Szerbiát. A kapitális kommunikációs baklövés jól jött a hónapok óta politikai ostrom alatt álló államfőnek, aki nem is hagyta ki a ziccert, és szinte rögtön elhatárolódott.

Vučić szerint ezt komolytalan emberek gondolják így, és ez nem a többségi Szerbia álláspontja – sietett leszögezni. De hogy az államfő körül csoportosuló kormánypártok se maradjanak ki komédiából, az ő képviselőik pedig előbb éhségsztrájkot hirdettek, majd a testükkel próbálták „megvédeni” a szerb parlament épületét a tüntető tömegtől – hívta fel a figyelmet a vajdasági magyar újságíró.

Hasonlóan kínos jelenet zajlott a zömében magyarok lakta Nagybecskereken szintén szombaton, ahol és amikor a Vučić elnökkel (és Orbán Viktor miniszterelnökkel) rendkívüli módon szimpatizáló, Bódis által csak az ottani Fidesz-fiókszervezetnek nevezett Vajdasági Magyarok Szövetsége tagjai is bevonultak, mintha a minden héten a városháza elé vonuló békés ellenzéki tömegtől a testükkel kellene megvédeni az épületet...