Szivárványos Forma

Dr. Dávid Ferenc       2021. augusztus 1. 14:35 2021. aug. 1. 14:35

Biztosan lesz 2037-ig Forma-1-es futam a Hungaroringen – mondta az innovációs és technológiai miniszter szombaton, miután a Magyar Nagydíj helyszínén egyeztetett az F1 elnök-vezérigazgatójával. Palkovics László biztosította Stefano Domenicalit, hogy a magyar kormány elkötelezett a versenyrendezés iránt, így az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást további öt évvel meghosszabbították. „Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon, sok a tennivaló, ugyanis az 1986-ban épült versenypálya rusztikus ugyan, de átfogó fejlesztésre szorul” - jelentette ki a miniszter. Elmondta, megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. „Minden körülmény megfelelő Magyarországon, de a pálya feltételein javítani kell.”

Mindenkitől elnézést kérek, de magánjellegű megjegyzéssel kezdem: 1986 és 1990 között – III. osztályú nemzetközi versenybíróként – sárga zászlóval a kezemben lengethettem az F1 futamokon, Mogyoródon. Az egyenes beszéd híve vagyok, ezért bevallom: műszaki antitalentumként soha nem vonzódtam igazán a technikai sportokhoz, de 31 (!) évesen egy lakótelepi szomszédommal csak beiratkoztunk az előírt tanfolyamra, sikeresen vizsgáztunk, és néhány évig kint dolgoztunk a Hungaroringen. Engem elsősorban a „körítés” érdekelt (szervezés, reklám, média stb.), de egy Ferrari motor dübörgése azért engem is lenyűgözött. Nem szeretnék sumákolni, viszonylag jól is fizettek. Minden együtt volt: kaland, egy kis zseton, overallt és sapkát kaptunk, és még azt is mondták, hogy fontos a munkánk. Mához viszonyítva, minden tekintetben „kőkorszaki” állapotok voltak, viszont az óriási érdeklődés miatt, hatalmas nézőszámokat regisztrálhattunk. A politikusok akkor is nyomultak: Czinege Lajos (katonaminiszter, minisztertanácsi elnökhelyettes) a többszörös világbajnok Alain Prost-tal próbált közvetlenkedni, aki ezt nem igazán vette jó néven.

A hosszú bevezető – és nosztalgiázásom – után valamint a 2037-ig történő elköteleződés tükrében nem igazán értem, hogy a gépjármű-vezetési jogosítvánnyal (is) rendelkező igazságügyi miniszter miért oktatja az F1 sztárját, a hétszeres világbajnok Hamiltont: „Javaslom Lewis Hamiltonnak is, hogy mielőtt butaságokat állít, olvassa el a magyar gyermekvédelmi törvényt. A cipész maradjon a kaptafánál, a FORMA 1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél.” Nem tudom, hogy egy pilótának miért kellene ostoba, meleg-ellenes törvényeket olvasnia, és azt sem értem, miért csak akkor alkothat véleményt valaki egy érzékeny ügyről, ha a salátatörvényben eldugott normaszöveget bebiflázta. Ilyen alapon, a magyar lakosság 99 százalékának nem lehet álláspontja egy parlamenti döntésről, hiszen 100 ezernél több honfitársunk biztosan nem olvas nap, mint nap Magyar Közlönyt. Akkor tehát mindenkinek kuss!, Judit asszony? Párttársa, az EU-s képviselő Deutsch doktor még lejjebb ereszkedett: „Lewis Hamiltonnak szivárványos véleménye van, nincs viszont gyereke.” Jó, jó nem vagyok nagyon meglepődve, hiszen Tamás bátya körülbelül ennyire képes.

2037-ben Hamilton már nem lesz F1-es versenyző, és talán Varga Judit sem lesz miniszter. Éljünk tehát a pillanatnak! Ma a földkerekség minden országában tudják, hogy ki Lewis Hamilton. Hamiltonra büszke a hazája, Hamilton letett valamit az asztalra, Hamilton a maga szakmájában a legnagyobbak között van. Mindez elmondható miniszter asszonyról is? Lewis Hamilton és sporttársai a napokban Budapest vendégei. Miatta és versenytársai miatt százezrek zarándokolnak majd el Mogyoródra, és ennek következtében, talán a budapesti szállodák is jutnak némi bevételhez. Ez sem számít? A világhírű sportolók egyben nagykövetek is: hozzák-viszik a híreket, most éppen Budapest van fókuszban. Biztos, hogy itt és most kell őket móresre tanítani?

Hamilton után a négyszeres világbajnok német S. Vettel is szólt a magyar törvényhozás „remekműve” kapcsán: „Szerintem már rengeteg lehetőségünk lett volna arra, hogy tanuljunk a múltból, és egyszerűen nem értem, hogy miért okoz még most is problémát az, hogy hagyjuk az embereket élni, ahogyan ők akarnak, azt szeretni, akiket ők akarnak, élni és élni hagyni. Természetesen nem nekünk kell törvényeket hoznunk, de a mi felelősségünk is, hogy támogassuk azokat, akiket ez hátrányosan érintett.” Vettel ráadásul szivárvány logós cipőben ment a Hungaroringre. Kihívod az istenek haragját, Sebastian!

Hamiltont már Bayer Zsolt is kiosztotta. Vettel még nem kapta meg a magáét, így Budai Gyula bizonyára már bőszen bőgeti együtemű agymotorját, hogy a galád német is érezze a törődést. A „vendégszerető” Budapest ilyen formában üdvözli a Formula 1 világhírű vendégeit!