Szlávik János: negatív teszttel sem biztonságos elutazni a rokonokhoz

HírKlikk 2020. december 13. 08:20 2020. dec. 13. 08:20

Egyre többen jelentkeznek be fizetős koronavírus tesztre a karácsony előtti napokra, hogy negatív teszttel aztán elutazzanak rokonaikhoz, és együtt töltsék az ünnepeket. Az egyik magánlaborban már a karácsony előtti időpontok 60 százalékát lefoglalták emiatt. Szakértők azonban óva intenek attól, hogy egy negatív tesztet alapján azt higgyük, szabad a vásár. A témát az RTL Klub Híradója boncolgatta.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a műsornak elmondta, hogy szerinte hamis bizonyosságot szolgáltat csak a teszt, azok ugyanis mindig egy adott pillanatot mutatnak és nem tudhatjuk, hogy a következő napon mi történhet velünk. Éppen ezért, mindenkit óva int attól, hogy negatív teszttel elutazzon idős rokonaihoz, mert a teszt előtti napokban vagy utána is megfertőződhetünk. Mint leszögezte: az ilyen tesztek nem védik meg a rokonainkat, őket csak az védi meg, ha nem találkozunk most velük. 

Ráadásul a megfertőződés utáni legkritikusabb időszak az első egy-két nap, amikor még nem jelentkeznek a tünetek és nem is mutatható ki a vírus jelenléte.  

Forrás: RTL