Szlovénia nem akar olyan lenni, mint Magyarország

HírKlikk 2020. május 29. 13:49 2020. máj. 29. 13:49

A szlovéniai ellenzék a vitatott Janz Jansa miniszterelnök alatt magyarországi állapotoktól tart – írta a Frankfurter Rundschau német lap. Jansa szerint egy nagy kerékpáros tüntetés szervezője a „szélsőbal”, amely már az időközben véget értnek nyilvánított járvány idején is veszélyeztette a lakosság egészségét, és nem szabad hagyni, hogy „a szélsőségesek tönkretegyék a tekintélyünket”. 

Ezzel szemben, Jansa bicajos bírálói, akik május eleje óta minden hétvégén sok ezren csengetve és kolompolva vonulnak végig a fővároson, ilyen jelszavakat tartanak magasba: „Tolvajok!”, „Le a kormánnyal”, és „Szlovénia orbanizálása ellen!”.  A résztvevők száma a rendőrség szerint több ezer, a szervezők szerint akár tízezer is lehet. Az vitte őket az utcára, hogy a Jansa új kormánya alatti korrupció és az állampolgári jogok korlátozása ellen tiltakozzanak. A tüntetők száma hatalmas ahhoz képest, hogy Szlovénia fővárosának lakossága mindössze 290 ezer ember. Emellett kisebb kerékpáros tüntetések más városokban is zajlanak.

Jansa március 13-án harmadszor lett miniszterelnök, és akárcsak korábbi kormányzati periódusai (2004-2008 és 2012-13) idején, az Orbán Viktorral szoros kapcsolatban álló volt egykori ellenzéki mindenki másnál jobban megosztja országa lakosságát. Hivatalba lépése után, néhány héten belül Twitter-hadjáratot indított az általa nem kedvelt újságírók ellen, tisztogatást hajtott végre a biztonsági apparátusban, és gondoskodott egy korrupciós botrányról is, magára vonva a nemzetközi újságíró szervezetek, az EU és a bizottság bírálatát. Jugoszlávia széthullása után 29, és Tito halála után 40 évvel szektásnak tűnnek Jansa örökös utalásai a jugoszláviai kommunisták összetartó csoportjaira is. A Mladina című lap szerint Jansa kormánya nem demokráciát akar, hanem az egykori vezetők koncentrált hatalmát szeretné megszerezni. A lap óva intett: „Szlovénia mindig visszacsúszik vagy harminc évet, amikor az SDS hatalomra kerül”. A munkanélküliek száma rohamosan nő, és Jansa négypárti koalíciója korrupciós botrányba keveredett, amikor nem a gyártótól, hanem hazai közvetítőkön keresztül vásárolt a járvány csúcsán védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket. 

Az állami beszerzési ügynökség egyik munkatársa tárta fel: a gazdasági miniszter erőltette, hogy a bizonyíthatóan legrosszabb ajánlatot tevő céggel kössenek milliós szerződést. A kormány visszautasított minden vádat, de visszavonta a szerződést, és maga kérte vizsgálóbizottság felállítását.  „Amikor Jansa hatalomra jut, mindig milliós jutalékokat fizetnek ki” – mondta Miha Kordis baloldali képviselő, és emlékeztetett rá, hogy 2013-ban Jansa a finn Patria harckocsik vásárlása körüli megvesztegetési botrány okán bukott meg a miniszterelnök. A szlovénok azonban főleg Jansa Orbán Viktorhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt aggódnak. A hírek szerint, az Orbán Viktor köreihez tartozó üzletemberek 2017 óta milliós összegeket szivattyúztak az SDS-hez közelálló sajtóorgánumokba, és Orbán személyesen is részt vett a választási harcban Jansa mellett, 2018-ban. Cserébe a szorgos twitterező Jansa feltűnően csendben maradt, amikor Orbán május elején megint egyszer egy Nagy-Magyarország térképpel provokálta a szomszédos államokat – írta a lap. 

Forrás: Hírklikk