Sztojka a romáknak: ti fogjátok megmenteni a Fideszt!

HírKlikk 2022. január 14. 11:07 2022. jan. 14. 11:07

Újabb hangfelvétel szivárgott ki az Országos Roma Önkormányzat egyik üléséről, most arról, ahol egy képviselőjük a kormánypárti Lungo Drom tagjait lelkesítette – írja a Népszava cikkét szemléző hvg.hu.

A lap azt írja, hogy Sztojka Attila kormánybiztos december hetedikén jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, aminek révén „egy országos hálózatként működő, négyszáz fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Ugyancsak december hetedikén, zárt körben ültek össze a Lungo Drom ORÖ-s tagjai, valamint a hozzájuk csatlakozott képviselők. Mindegyiküket aláírásra kész szerződést várta.

A Népszava szerint a kormánybiztos ezen az eseményen már nem vett rész, ott volt viszont Farkas Félix, szószóló. A lap birtokába került felvételen Farkas arról beszélt, hogy akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak, valamint akár zárolhatják az ORÖ számláját, ebben az esetben pedig a képviselők sem kapnak tiszteletdíjat. A Népszava szerint Farkas szavaiból kitűnt, hogy a kieső jövedelem pótlására keresett alternatív lehetőséget, így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia.

Az ügy részleteit annak a nonprofit kft-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyben. Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó képzési program indul, így négyszázan részesülhetnek kommunikációs tréningben.

Az ORÖ jelenlévő képviselői azért kapnak havi bruttó kétszázezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek erre a képzésre. „Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket – jelentette ki a Népszava beszámolója szerint az ügyvezető igazgató. A szerződés első körben 2022. augusztus végéig szól, de szándék van ennek meghosszabbítására is.

A lap szerint azonban voltak, akik nem értették, miről van szó, ekkor az egyik képviselő felszólalt és azt mondta, szerinte harminc körzetben a Lungo Drom dönti el, melyik jelölt nyer. „Meg kell kérni a Fidesztől az árát” – mondta. „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!” – erősített rá egy másik ORÖ-tag. „Remélem, senki nem veszi telefonra...” – nevetett feszengve egyik képviselőtársa, mire valaki visszakérdezett: „Miért vennénk föl?”.