Támadás egy rabbi ellen Bécsben – erősödne az antiszemitizmus?

HírKlikk 2020. november 28. 05:00 2020. nov. 28. 05:00

Bécsben egy nő megtámadott egy rabbit, késsel fenyegette, leverte a fejéről a kipát, és antiszemita szidalmakat szórt rá, amire az osztrák kormány azonnal reagált – adta hírül a német közszolgálati műsorszóró az osztrák sajtó nyomán. 

A Deutsche Welle számolt be arról, hogy az érintett rabbi a rendőrségen elmondta: a járókelők nem segítettek neki, elfordították a fejüket. 

Sebastian Kurz kancellár azonnal reagált: a Twitteren szögezte le, hogy az antiszemitizmus ellen a leghatározottabban harcolni kell. Karl Nehammer belügyminiszter szerint „támadás érte a bécsi zsidó életet. Az antiszemitizmussal kapcsolatban nincs tolerancia, mindegy, hogy politikai, vagy vallási eredetű”. A miniszter hangsúlyozta, hogy megerősítik a bécsi zsinagógák már korábban elrendelt védelmét, és a hatóságok mindent elkövetnek a történtek felderítésre. 

Tavalyi Ausztriában összesen 550 antiszemita incidenst jegyeztek fel, és ez a két évvel korábbihoz képest 9,5 százalékos növekedést, az öt évvel korábbihoz képest majdnem megduplázódást jelent.