Tárt karokkal várják Brüsszelben Magyar Pétert, de vannak még kérdőjelek

HírKlikk 2024. június 17. 16:00 2024. jún. 17. 16:00

Az Európai Parlamentben a kereszténydemokraták várhatóan üdvözlik soraikban a Fideszből kiszakadt Magyar Pétert és Tisza pártját. A szavazás erről kedden lesz – írta szombaton a konzervatív osztrák lap Manfred Weber budapesti látogatása kapcsán.

Az Európai Néppárt (EPP) az Európai Parlamentben a legerősebb frakció, és a múlt vasárnapi választáson még erősödött is. A frakció elnöke Budapesten kereste fel Magyar Pétert, aki a Tisza Párt elnökeként nagy sikert ért el az európai választáson, és hét képviselőt küldhet Brüsszelbe.  

Magyar az EPP-hez akar csatlakozni, és Weber pénteken kijelentette: az ajtó nyitva áll.

Az EPP a Tisza Párt képviselőinek csatakozásával mintegy pótolni tudja a veszteséget, amelyet Orbán Viktor Fidesz-pártjának három évvel ezelőtti kilépése okozott, bár továbbra is a Fidesz adja a legnagyobb magyar küldöttséget tíz képviselővel. Weber számára a Tisza csatlakozásával kapcsolatban elfogadható a frakcióban maradt KDNP-képviselő kilépése is. Semjén Zsolt pártelnök ugyanis azt mondta Webernek, hogy ha a Tisza csatlakozik, a KDNP-nek nem marad más választása, mint hogy kilépteti képviselőjét a frakcióból.

Kétséges azonban – ahogyan a bécsi Die Presse is megjegyzi –, hogy Magyar és nagyon fiatal mozgalma mennyire teljesíti azokat a kritériumokat, amelyeket Ursula von der Leyen bizottsági elnök a kereszténydemokraták csúcsjelöltjeként, valamint saját újbóli megválasztása érdekében indított kampánya kezdetén rögzített. „A demokráciát képviseli? Az értékeink mellett áll? Nagyon szigorú, ha a jogállamiságról van szó? Támogatja Ukrajnát? Harcol Putyin azon törekvése ellen, hogy gyengítse és megossza Európát? Az e kérdésekre adott válaszoknak nagyon egyértelműnek kell lenni” – mondta von der Leyen.  

Ezek a követelmények még inkább vonatkoznak az EPP-hez csatlakozni kívánó pártokra, amelyek ezzel akarják növelni a befolyásukat.

Ám Magyar egyelőre igen homályos maradt mind a jogállamiság, mind Ukrajna támogatása kérdésében.

Brüsszeli újságírók, akik Magyarral a magyar nagykövetségen töltött ideje alatt találkoztak, ahol az Európai Parlamenthez fűződő kapcsolatokkal foglalkozott, még jól emlékeznek néha nagyon agresszív és arrogáns fellépéseire a Magyarországot bíráló képviselők – különösen Judith Sargentini – sajtóértekezletein.

A Fidesz képviselőinek egyelőre nincs frakciója, lehetséges, hogy a Giorgia Meloni vezette ECR-hez csatlakoznak.

Az egyes frakciók létszámának jelenős szerepük lesz a bizottság elnökének megválasztásában. Szinte biztosnak számít, hogy a tanács – az állam- és kormányfők – választása von der Leyenre esik. Ám az EPP jelöltjét a parlamentnek kell megválasztania egyszerű többséggel, ez pedig jelentős mértékben függ a következő öt évre kidolgozott programjától is.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom