TASZ: kegyeletsértő listát tett közzé az operatív törzs

HírKlikk 2020. április 1. 06:10 2020. ápr. 1. 06:10

Kedden reggel jelentették be, hogy változik a koronavírus-járvány magyarországi adatainak közlése, látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is

Délelőttre már közöltek is egy táblázatot a 16 áldozatról, 15 esetben volt valamilyen alapbetegség, legtöbbször szív- és érrendszeri megbetegedés, de előfordul a daganatos megbetegedés is. A magas vérnyomás ugyancsak szerepel négy esetben az alapbetegségek között – írja a hvg.hu.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kormányzati lista megjelenése után, szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében azt írja, az eljárás jogszerűtlen.

Úgy fogalmaznak, a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát joggal lehet követelni, de „az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő”.

Nem elfogadható, hogy az adatokat sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra. Mivel az elmúlt napokban és hetekben egyes áldozatok nevükkel és haláluk időpontjával már megjelentek a nyilvánosságban, néhányan az elhunytak közül beazonosíthatóvá váltak, és a szűkebb vagy tágabb környezetük, vagy akár mindenki értesülhetett a súlyos alapbetegségeikről. Ezt semmi nem indokolja, a jelenlegi megoldás tehát szükségtelen és kegyeletsértő – írják.

A TASZ szerint, csak olyan adatokat lenne szabad közzétenni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy az egyedi információk visszakövetkeztethetők legyenek. „A statisztikusok ismerik a felfedés és a felfedési kockázat fogalmait, amelyek figyelembevételével meg lehet határozni a közzétehető adatok körét kis esetszám mellett. E fogalmakat és módszereket az NNK-nak (Nemzeti Népegészségügyi Központ) is alkalmaznia kellene” – írják. Hozzáteszik:

a közvélemény tájékoztatása fontos, de a jelenlegi módszertant át kell alakítania az NNK-nak.

A TASZ a honlapján grafikonokat is közzétesz, nem és életkor szerint, valamint felsorolásszerű közlést az alapbetegségekről. Szerintük így kellene eljárni.

Forrás: hvg.hu