TASZ: szereptévesztésben van a rendőrség

HírKlikk 2023. szeptember 19. 15:05 2023. szept. 19. 15:05

A tüntetések biztosítása helyett egyre inkább akadályozza a rendőrség a véleménynyilvánítást. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civilszervezet szerint ez történt a pénteki diáktüntetésen is, amiért panaszt tesznek.

Szereptévesztésben a rendőrség: a tüntetések biztosítása helyett egyre inkább akadályozzák a véleménynyilvánítást – írja a 444-en megjelenő blogjában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civil jogvédő szervezet jogi megfigyelői a múlt pénteki, szeptember 15-i diáktüntetésen tapasztalták ezt a Várban és közvetlenül látták, hogy szerintük milyen hibákat vétettek a rendőrök, ahogyan azt is, hogy a történtekről hogyan tájékoztatták félre a közvéleményt.

A TASZ hangsúlyozta: a tüntetés biztosítása helyett a rendőrök eleve a tüntetés megakadályozásán dolgoztak, amikor önkényesen zártak le területeket a tüntetők elől, amire aligha volt nyomós indok, jogsértő módon akadályozva meg a véleménynyilvánítást, később pedig félretájékoztatták a közvéleményt. Ezért panaszt tesznek a rendőrségen.

A civil jogvédő szervezet szerint egy gyűlés akkor válik jogellenessé, ha elveszíti a békés jellegét – önmagában a bejelentés hiánya azonban nem teszi jogellenessé. A rendőrség ezt pontosan tudja, hiszen évtizedes hazai és nemzetközi szabályozás és joggyakorlat támasztja alá: a bejelentés elmaradása egy olyan adminisztratív szabálysértés, ami miatt csak azt a személyt lehet felelősségre vonni, aki szervezte a gyűlést, de elmulasztotta azt bejelenteni – írta Hegyi Szabolcs, a TASZ gyülekezési jogi szakértője.

A jogi szakértő szerint a rendőrök célja nem lehet az, hogy akadályozzák a tüntetéseket. Éppen ellenkezőleg: biztosítaniuk kell ezek békés megtartását. A rendőröknek a lépcső és a Karmelita körüli terület lezárása helyett lehetővé kellett volna tenniük, hogy a tüntetők a Várban fejezzék be a tiltakozásukat. Ebben a szereptévesztésben különösen visszás volt, hogy a rendőrök arról beszéltek a hangosbemondón, hogy „a tüntetők magatartása tragédiához vezethet”, illetve hogy „vigyázzanak magukra és embertársaikra”. A Várba vonulás egyáltalán nem volt fenyegető, nem veszítette el a békés jellegét – a tüntetők dühét éppen a lezárás váltotta ki.

„Az agresszió a tüntetők részéről legfeljebb verbális volt, ami természetesen szintén nem teszi jogellenessé a gyűlést, a rendőrök részéről azonban a súlyos alapjog-korlátozás és a veszélyeztető magatartás megkérdőjelezi a rendőri akció törvényességét” – írja Hegyi Szabolcs.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom