Teljes csőd az LMP-ben, egyetlen megyei listát sem tudtak állítani

HírKlikk 2019. szeptember 12. 09:12 2019. szept. 12. 09:12

Az önkormányzati választásokon választják újra a megyei közgyűléseket is. Ide listákról juthatnak be a képviselők, listákat pedig pártok, pártszövetségek állíthatnak össze, ha összegyűjtik a megfelelő számú aláírást. A listaállításhoz a megye lakosságának 0,5 százalékának megfelelő, de legalább 2000 ajánlást kell gyűjteni.

A 24.hu összefoglalója szerint

- a Fidesz-KDNP mind a 19 megyében állított listát.

- az MSZP, a DK, és a Momentum is, de több helyen csak pártszövetség részeként indulnak, pedig teljesen arányos a megyei listás szavazás, azaz erre nem lennének rákényszerítve.

- DK két helyen, Hevesben és Komárom-Esztergomban indul közösen más pártokkal.

- az MSZP ezeken kívül Borsodban is.

-  Momentum Észak-Kelet Magyarországon (Heves, Szabolcs, Borsod), illetve Komárom-Esztergomban.

- a Jobbik végül minden megyében állított listát, Borsodban, Hevesben, Komáromban, Szabolcsban ugyanakkor pártszövetségben indulnak. Budapesten viszont valóban nincs jobbikos kompenzációs lista, mivel a párt csak elvétve indul a fővárosi kerületekben.

- a Jobbikból kivált Mi Hazánk hat megyében – Győr, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Vas – nem tudott listát állítani.

- az LMP-nek viszont egyetlen megyei listája sincs.

A portál megjegyzi, hogy az LMP 0 százalékos teljesítménye azért is érdekes, mert például a Munkáspárt is össze tudott hozni két megyei listát.

Forrás: 24.hu