Teljes zavar a Fidesz kommunikációjában a kórházbezárásokkal kapcsolatban

Csanádi Dávid 2019. november 19. 13:46 2019. nov. 19. 13:46

A kormány cáfol, egy országgyűlési képviselő mégis hivatalos úton kért és kapott választ a miniszterelnöktől. Ez viszont azt jelenti, hogy igenis, kormánykörökben tudtak róla, hogy szó van kórházbezárásokról, sőt azt is sejtették, hogy a kampány során szóba kerülhet az ügy. Így aztán csak részben mond igazat Rétvári Bence: lehet, hogy a kormány nem tárgyalt ilyesmit, de hogy tudomása volt a tervezetről.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél – tartja a közmondás. Márpedig a szél erősen meglibbentette a fent nevezett aljnövényzetet az egészségügyi rendszer átalakítása kapcsán. A Népszava birtokába került egy kormányzati munkaanyag, amely intézmény-összevonásokról szól, sőt, az aktív ellátás megszüntetéséről bizonyos kórházakban. A lap szerint nagyjából ugyanazokról a közegészségügyi intézményekről van szó, amelyek ellen nyolc éve már támadást próbált indítani a kormány, Szócska Miklós államtitkár sikertelen kísérletével.

Miután a Népszava-cikk nyomán a közvélemény meglehetősen felzúdult a híren (ez érthető, hiszen senki sem szeretne azért meghalni valami könnyen kezelhető, banális betegségben, mert nincs kórház a közelben), Rétvári Bence államtitkár a Parlamentben kijelentette, hogy a kormány nem tárgyalt semmilyen kórházbezárásról szóló előterjesztést és nem is kérte, hogy készüljön ilyen. Sőt, felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány nem kórházbezárásokkal, hanem kórházépítésekkel foglalkozik.

A Hírklikket külön is tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy „a kormány előtt ilyen tartalmú előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt”.

Ha mindez nem lenne elég, akkor Orbán Viktor az egyik, a dokumentumban érintett kórházzal kapcsolatban írásban tájékoztatta Pócs János fideszes országgyűlési képviselőt, hogy „a kormány ülésein a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházra vonatkozó előterjesztés nem szerepelt, következésképpen a nevezett kórház Szolnokhoz történő integrálásának ügye semmilyen módon nem merült föl.”

A miniszterelnök válaszában azonban csak egyetlen kórházról van szó, azt tehát nem bizonyítja, hogy a kormány nem foglalkozott a kórházbezárások gondolatával, pusztán a jászberényivel nem.  Az is érdekes, hogy a Népszavában november 18-án jelent meg a kérdéses intézkedés híre, a miniszterelnök levele pedig október 28-án kelt, ami azt jelenti, hogy a kérdést a képviselő már jóval korábban feltehette neki.

Telefonon elértük Pócs Jánost, és megkérdeztük, hogy milyen apropóból kérdezte Orbán Viktort a kórház esetleges Szolnokhoz integrálásával kapcsolatban. A képviselő azt mondta, hogy „biztos, ami biztos” alapon kérdezte meg a miniszterelnököt, mert „hall az ember sok mindent, én meg elébe mentem, hogy magamat meg a Jászságot megnyugtassam”.

Afelől azért kétségeink vannak, hogy ez a levelezés utcai pletykák nyomán indult. Ha így lett volna, akkor Pócs egyszerűen odasétálhatott volna a miniszterelnökhöz, és megnyugtató választ kérhetett volna. Szóban, ahogy ez kollégák között szokás. Az írásbeli kérdésre egyetlen magyarázatot tudunk elképzelni: a Fideszben tudták, hogy szükség lesz Orbán Viktor hivatalos válaszára. Méghozzá az is sejthető, hogy az önkormányzati kampányban akarták felhasználni, egy esetleges támadás kivédésére. A válaszlevél dátuma erre utal, hiszen október 28-án már javában zajlott Jászberényben a megismételt polgármester-választást megelőző kampány.

Ebből pedig akár azt a következtetést is levonhatjuk, hogy fideszes körökben már október közepén is téma lehetett az esetleges közegészségügyi átalakítás. Egyébként az Alfahír már május 8-án közölt egy cikket azzal kapcsolatban, hogy a Fideszhez közel álló Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy Magyarországon nincs szükség ennyi aktív ellátást nyújtó kórházra.

Rétvári Bence akkor egyébként csak egy cinikus választ adott az őt kérdező jobbikos képviselőnek. Úgy látszik, mostanra komolyabban kell vennie az ügyet, ezért cáfol szóban és írásban egyaránt.

Most már csak azt kéne tudni, hogy merről fúj az a szél, ami a harasztot zörgeti. Csak nem valami olyasmi készül, amit ismét el kell fedni egy könnyen cáfolható, „sosemvolt, de simán el tudjuk képzelni” intézkedés tervének megszellőztetésével? Netán szándékos kiszivárogtatás, dezinformáció volt az egész kórház-sztori, hogy inkább ezzel foglalkozzon mindenki, ne a bíróságok függetlenségével vagy az önkormányzatok jogainak nyirbálásával? Esetleg tesztelték, hogy mit szól a lakosság a kórházbezárásokhoz, mennyire lehet keresztülvinni egy hasonló tervet az embereken?

Ez utóbbi akár életszerű is lehet: véletlenül „kiszivárog” egy tervezet, ami nem volt soha a kormány előtt, tehát most még presztízsveszteség nélkül lehet visszakozni.

Éppen ezért írásban kérdeztük Rétvári Bencét a lehetséges kórházbezárásokkal és az egészségügy átalakításával kapcsolatban:

- Ha nem is formálisan, de informálisan tudott-e Ön vagy a kormány a Népszava által közölt munkaanyagról?
- Tudott-e Ön arról, hogy október 28-án Orbán Viktor miniszterelnök már írásban válaszolt egy országgyűlési képviselőnek egy lehetséges kórházbezárással kapcsolatban?
- A Parlamentben Ön azt mondta, hogy a kormány nem kórházbezárásokkal, hanem kórházépítésekkel foglalkozik. Hol, mikor és hány kórház megépítéséről van szó?
 

Amikor megkapjuk a válaszokat az államtitkártól, természetesen azonnal közöljük.