Tényleg csak öt forint körüli áron veszik majd át az áramot a napelemesektől

HírKlikk 2023. október 5. 12:05 2023. okt. 5. 12:05

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján ismertette, hogy nettó öt forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek.

Az energiaminiszter emellett bejelentett egy 75 milliárd forintos pályázatot is lakossági akkutelepítésre, de azt csak azok használhatják ki, akik már az új, bruttó elszámolási rendszerben lépnek be. Lantos azt is elmondta, a napelemesek az áramkereslet függvényében további kedvezményekre számíthatnak.

Lantos Csaba úgy látja, hogy sokan tévesen azt hiszik, hogy véget ért az energiakrízis, pedig valójában Európa kitettsége érdemben nem csökkent, csak Oroszország helyett más államoktól függ az ellátása. „Az EU-ban a primer energiafüggőségünk 71 százalék, Magyarországon pedig ennél is magasabb, 76 százalék, vagyis az energiahordozóink legnagyobb részét importáljuk" – mondta el a miniszter a Portfolio beszámolója szerint.

Az energiaügyi miniszter azt is bejelentette, hogy a tavaly október 31-től a háztartási kiserőművekre vonatkozó betáplálási tilalmat január 1-jétől kivezetik, újra lehet telepíteni háztartási erőműveket. Ugyanakkor egyből pontosított is, azt mondta a tilalom-feloldás csak az ország 93 százalékára lesz igaz, mert egyelőre az ország hét százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljek a növekvő betáplálást.

Forrás: Portfolio