Tiborcz István most éppen Szerbiát boríthatja sötétbe

HírKlikk 2019. június 26. 15:15 2019. jún. 26. 15:15

Miközben az OLAF, az EU csalás elleni hivatala vizsgálni kezdte az addig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios magyar közvilágítási projektjeit, a cég külföldön kezdett terjeszkedni. Szerbiában 2016 óta legalább 25 millió euró (8 milliárd forint) értékben nyertek közvilágítási tendereket olyan konzorciumok, amelyeknek minimum egy tagja kötődik az Elioshoz.

A Direkt36 és a BIRN balkáni oknyomozó hálózat kutatásából derült ki, hogy a megbízásoknak egy részét a szerb kormánypárthoz kötődő cégekkel együttműködve szerezték meg - áll a 168ora.hu cikkében.

Ezek a cégek az Elios magyarországi győzelmeihez nagyon hasonló körülmények között nyerték el a megbízásokat. A szerb pályázatok is olyan feltételeket támasztottak a jelentkezők számára, amelyek az Elioshoz kötődő cégeknek álltak testhez, holott az EU csalás elleni hivatala pont ilyen problémák miatt találta gyanúsnak korábban a magyar közvilágítási projekteket. Ám Szerbia nem EU-tag, és a szerb projektekben nem uniós pénzt használtak fel.

Még Tiborcz volt az Elios 50 százalékos tulajdonosa, amikor a cég megalapította szerbiai leányvállalatát. A miniszterelnök veje azonban 2015 áprilisában eladta az Elios-részesedését, 2016-ban pedig az Elios szerbiai leányvállalatánál is tulajdonoscsere történt. Az Eliost egy olyan cégcsoport vette meg, amellyel később Tiborcz is üzletelt, az Elios szerbiai leányvállalatának résztulajdonosa pedig jelenleg is Erdei Bálint, Tiborcz korábbi eliosos üzlettársa.

Forrás: 168 Óra