Titkolja a turisztikai cég Mészáros szállodáinak pályázatát

Zutyu 2021. április 11. 07:45 2021. ápr. 11. 07:45

Amit biztosan tudunk, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szállodalánc több mint 17 milliárd forint közpénzt kapott a hoteljai felújítására. De hogy milyen feltételekkel, az rejtély. Mészáros támogatása ügyében ugyanazt kezdik játszani az állami szervek, mint a Jogállam és Igazság Kft ügyében, kifizetés történt, az pénzébe került az országnak, de senki nem vállalja a döntésért a felelősséget.

Még a koronavírus járvány első szakaszában döntött úgy a Rogán Antal propagandaminiszter alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy a szállodák kényszerű bezárása miatt felújítási programot hirdet. Nem meglepő módon a legtöbb pénzt, 17,7 milliárd forintot a Hunguest hotellánc kapta, az a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cég, amelyik egyébként úgy őrizte meg a magyar munkahelyeket, hogy a válság kellős közepén tett utcára nyolcszáz embert.

A támogatás tényén kívül, azonban nem tudhatunk semmit a 17,7 milliárd sorsáról, mert az erre illetékes kormányszervek nem segítenek a tisztánlátásban. Amint arról beszámoltunk, elsőként a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül, megtudakolva tőlük, milyen feltételekkel kapott Mészáros cégcsoportja ilyen hatalmas összeget. Kértük, juttassák el Mészárosék pályázatát. A Guller Zoltán vezette ügynökség mindössze annyi közölt, nem született olyan pályázat, amire az adatkérésünk vonatkozott. Ezután fordultunk a Kisfaludy2030 Fejlesztési Zrt-hez, amely papíron tényleg bonyolítója volt az egész folyamatnak. Nyilván ugyanazt kértük, a cég nyertes pályázatait és azt, hogy mégis milyen fetételekkel nyerték el a horribilis pénzeket.

A Kisfaludy2030-tól elsőként 15 nap után azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vírus elleni védekezésben akadályozná a turisztikai céget, ha időben válaszoltak volna, így még 30 napot kértek. Az összesen 45 nap letelte után pedig közölték, az adatigénylésben szereplő pályázatot nem nyújtották be. Ez azért furcsa, mert a cég honlapján fellelhető pályázati döntések között szerepel több mint tucatnyi nyertes Hunguest-pályázat. Éppen ezért, ha szükséges, bíróságon fogja a Hrklikk kikényszeríteni, hogy a közpénzeket költő turisztikai cégek ne titkolhassák el, milyen feltételeket szabtak Orbán Viktor barátja cégcsoportjának, hogy ezt a hatalmas 17,7 milliárdos összeget kifizessék.

Két korábbi cikkünk a témában itt és itt olvasható.