Több brit városban is zavargások voltak a southporti késelés miatt

HírKlikk 2024. augusztus 3. 18:30 2024. aug. 3. 18:30

Erőszakos tüntetéshullám söpört végig az Egyesült Királyságon válaszul a hétfői southporti késelésre, melynek 6 és 9 év közötti kislányok voltak az áldozatai. A tüntetések többsége azután tört ki, hogy a közösségi médiában téves információk kezdtek el terjedni a gyanúsított hátteréről és vallásáról.

A zavargásokat szélsőjobboldali csoportok robbantották ki több angol és északír városban is, így Belfastban, Manchesterben, Leedsben, Liverpoolban és Nottinghamben. Pénteken az északkelet-angliai Sunderlandben több száz ember tombolt, rendőrökre támadtak, és legalább egy autót felgyújtottak – írta meg a The Guardian cikke alapján a hvg.hu. Felgyújtottak egy rendőrőrsöt is, és több üzletet kifosztottak. A hatóságok 10 embert vettek őrizetbe.

Manchester belvárosában engedélyezték a tömegoszlatást, hogy segítsék a rendőrséget a tüntetések kezelésében, a kormány pedig virtuális ülésen tárgyalja a közrend ügyét. Belfastban, Észak-Írország fővárosában pedig egy mecset előtt demonstráló csoport a média képviselőit kezdte el dobálni.

Northumbria rendőri vezetője úgy fogalmazott, hogy az erőszakos cselekményekben részt vevők programját a gyűlölet vezérli. Szerinte ez erőszak, fosztogatás és vandalizmus: mindez nem tüntetés, hanem bűncselekmény. Úgy fogalmazott, hogy a zavargásokban résztvevők a gyermek áldozatokat beteg módon arra használták, hogy a szélsőségeket támogassák.

A kedélyeket muszlim, zsidó, hindu és keresztény vallási vezetők is próbálták lehűteni, és mindenkit nyugalomra intettek. Az ország több városában ellentüntetést is tartottak, kiállásul a rasszizmus ellen, de néhány helyen ez további erőszakhoz vezetett.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom