Több ezren tüntetnek a Parlamentnél a cigányellenes nyomásgyakorlás ellen

HírKlikk 2020. február 23. 15:41 2020. feb. 23. 15:41

Tucatnyi szervezet szervezésében és támogatásával kezdődött vasárnap a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! elnevezésű demonstráció, amit Orbán Viktor és a kormány bírósági döntéseket felülírni/átértelmezni szándékozó kampánya ellen szerveztek polgárjogi csoportok.

Mint ismeretes, Orbán Viktor január 9-én, az év legelső kormányinfóján vetette fel a börtönkártérítések és a gyöngyöspatai szegregált roma gyerekek ügyét. Akkor arról beszélt, hogy „az nem szegregáció,” ha a gyengébb értelmi képességekkel rendelkező gyerekek – akik között szerinte a romák többségben vannak – külön osztályba kell, hogy járjanak.A miniszterelnök úgy véli, „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, és tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben.

A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést egyébként nem kapták meg határidőre a szegregáltan oktatott roma diákok.

A témában indítani kívánt „nemzeti konzultáció” ellen a tüntetésen résztvevő szervezeteken felül, tiltakozott a napokban többek között több száz pszichológus, illetve a Magyar Szociológiai Társaság is.

A szervezőkhöz (többek közt az Idetartozunk Egyesület, TASZ, a Helsinki Bizottság és az Autonómia Alapítvány) csatlakozott több, az üggyel szolidáris társadalmi szervezet is, például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatási Hálózat, a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport.

Több politikus, köztük Szabó Tímea és Barabás Richárd (Párbeszéd), illetve Pikó András 8. kerületi polgármester is részt vett a demonstráción. A vonuló tömegben feltűntek antifasiszta szervezetek (Autonómia, Táncsics Mozgalom) is.

A többezres menet 1 óra után indult a Nyugati Pályaudvarnál található Puczi Béla-emléktáblától, amelyet néhány éve állítottak a magyar cigány hős emlékére.

A felvonulásra több megyéből, illetve természetesen Gyöngyöspatáról is érkeztek tüntetők, bár utóbbiak feljutását némileg megnehezítette, hogy több mint egy tucat busztársaság mondta le a megbízást, tovább nem részletezett okokra hivatkozva.

A Parlament előtt 4500 fő körülire tehető tömeg azt kezdte skandálni a színpadon fellépő rapperek nyomán, hogy „Ide tartozunk!”, majd egy perc néma főhajtással tisztelegtek a Tatárszentgyörgyön szélsőjobboldali terroristák által éppen ma 11 éve meggyilkolt Csorba Robikára és testvérére.

A Mérce élő adása itt nézhető.