Több gond is van Orbán kijelentésével

Tóth Bertalan 2020. március 31. 20:28 2020. márc. 31. 20:28

A miniszterelnök közhírré tette: „minden idők valaha volt legnagyobb” gazdaságélénkítő csomagját jelenti be jövő héten a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére. Több gond is van ezzel a fellengzős bejelentéssel...

Legelőször is a járvány ellen kellene hathatósan védekezni, időben adott, őszinte, kimerítő, szakszerű és egyértelmű tájékoztatással, a megfelelő védőfelszerelések biztosításával, teszteléssel és az egészségügyben dolgozók védelmével.

Másodszor: kissé sokat kell erre a csomagra várnunk! Európa más országai – a környező országok is – hetekkel ezelőtt bejelentették védelmi intézkedéseiket, beleértve azt is, hogy a kényszerszünet alatt átvállalják a munkavállalók bérköltségének nagy részét: például Nagy-Britannia, Szlovákia és Csehország a 80 százalékát, Románia 75 százalékát. Így biztosítják az emberek megélhetését a kényszerszünet alatt is.

Nálunk ilyen nincs, még kilátásban sem, hiszen Orbán a Parlamentben kijelentette: „teljesítmény nélkül” nem ad senkinek pénzt a kormány. Ezért már most emberek százezreinek fő a feje, miből fognak élni a jövő hónapban: állásukat vesztett, tisztességes munkavállalók, szülők, nagyszülők, fiatalok, középkorúak és idősek, miközben a mindennapi megélhetés ára száguld fölfelé, a forint árfolyama pedig ma újabb történelmi mélypontra: 360,07-ra süllyedt az euróval szemben. Vannak, akiknek már a tegnap is késő!

Harmadszor: kivel tárgyal a miniszterelnök a csomagjáról?

A saját kormányán kívül a Magyar Nemzeti Bankkal, a Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával, az Amerikai Kereskedelmi Kamarával.

Ebben a sorban nem szerepel egyetlen szakszervezet, dolgozói érdekvédelmi szövetség, szociális érdekvédő szervezet, egyáltalán senki, aki a dolgozó emberek, a munkájukat elvesztők, a nyugdíjasok, a gyermekükkel otthon maradt szülők, a családok érdekeit képviselhetné.

Az MSZP a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági hatásainak mérséklése érdekében, már rég kidolgozta öt pontos védelmi csomagját. Más javaslataink mellett, már második hete kérjük a következőket:

1. Béremelést és védőfelszerelést az egészségügyi és szociális szféra dolgozóinak!
2. Növeljék a munkanélküli ellátás időtartamát kilenc hónapra, összegét minimum nettó 100 ezer forintra!
3. Hatósági árat az alapvető élelmiszerekre és a védőfelszerelésekre, fertőtlenítőszerekre! Csökkentsék a gáz és az energia árát!
4. Azonnali nyugdíjemelést! A nyugdíj-kiegészítés áprilisi kifizetését!
5. A kormány védje meg a forint értékét!

Hétfőn, a Parlamentben, a kormány egy minisztere azt mondta: „Járvány van, nem kampány”. Nos, bízom benne, hogy ennek megfelelően, a járványhelyzetre tekintettel, jóval több forrást tudnak biztosítani az embereknek, mint kampány idején.

Egy kis krumpliosztással most nem lehet megúszni, hiszen járvány van, nem kampány!