Több, mint 5000 szobát tud fűteni a szociális napelempark hálózata

Németh-Kállai Szilvia 2024. január 9. 19:40 2024. jan. 9. 19:40

Szociális naperőművek hálózata látná el két éven belül a legszegényebb 300 magyarországi településről pályázó családok egy-egy szobájának fűtését. Ilyen megújuló energia, elektromos fűtés van 2020 óta Tiszabő több, mint 70 családjánál. A tervek szerint a napelemparkok együttesen több, mint 5000 szobát fűthetnek majd.

2020-ban még hazai forrásból épült fel az első szociális napelempark Tiszabőn, ahol a Felzárkózó települések program számos kezdeményezése indult el. A program az ország 300 legszegényebb településének felzárkóztatását tűzte ki célul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat módszertana alapján. Az érintett településeken voltak ugyan különbségek, de nagyon sok hasonlóságot fedeztek fel, ezek között a legszembetűnőbb pedig az energia- és a fűtésszegénység volt – mondta Moravcsik László, a felzárkózás energetikai programjának szakmai vezetője. 

A fűtésszegénység azt jelenti, hogy nagyon sok szegény család azzal fűt, ami a keze-ügyébe kerül. Helyzete miatt nem foglalkozik azzal, hogy a fűtőanyaga káros lehet a környezetre és persze a saját egészségére is, rossz minőségű vaskályhákban gyakorlatilag szemetet, műanyag palackot, rongyokat is égettek el. De még így is nagyon sok gyerek úgy feküdt le, hogy nem volt fűtés a szobában, ahol aludt. Ennek a helyzetnek a megoldására találták ki a szociális napelemparkot, ami egy megújuló energián alapuló támogatási rendszert tesz lehetővé – magyarázta.

Moravcsik László elmondta, hogy ehhez felépítettek Tiszabő mellett egy egyhektáros területen elhelyezkedő napelemparkot. Ez egy 330 kWp-es naperőmű, aminek teljesítményét betáplálják az áramhálózatba, eladják az áramtőzsdén, a bevételt félreteszik és az így összegyűjtött pénzt a fűtési szezon indulásakor elosztják a pályázatot nyert mintegy 70, 0-3 éves korú gyermeket nevelő, rászoruló család között. Nem pénzt kapnak támogatásként, hanem a háztartásoknak abban a szobájában, ahol a gyerek, vagy gyerekek alszanak, elektromos fűtést biztosítanak. Skandináv vagy norvég panelnek hívják azokat a kisberuházást igénylő elektromos fűtőtesteket, amikből egy-egy kerül a családokhoz bérbe, a fűtési szezon idejére. Ehhez biztosítják azokat a berendezéseket is, amelyek a fűtőpanel biztonságos működéséhez szükségesek, illetve kapnak hozzá egy előre fizetős órát, amit minden hónapban a szociális munkások töltenek fel a fűtőtest fogyasztásának fedezetére. A szezon végén a készüléket visszaadják a családok, de a következő fűtési szezon előtt újra pályázhatnak rá.  

Tasi Kriszta, a tiszabői program vezetője elmondta, nemcsak a 0-3 éves korú gyerekeket nevelő családok kerültek be a fűtési támogatásba, hanem egyedi méltányosság alapján daganatos beteget ápoló, vagy asztmás gyereket, illetve idős embert gondozó háztartások is. Az is feltétel volt, hogy legalább egy fűthető szoba legyen a házban. Nyilván sokkal több az igény, mint amennyi támogatást tudnak adni, hiszen mintegy 400 család él a településen, s 150-ben nevelnek kisgyermeket. Ezért a kiválasztási rendszerben a szociális munkások mellett részt vesz a védőnő, az általános iskola, a Tanoda, és a Gyerekház szakembere is. 

Voltak kisebb konfliktusok az elején – mesélte a programvezető. „Előfordult az is, hogy az egyik család eladta a fűtőpanelt, de sikerült elrendeznünk a dolgot. Volt olyan is, amikor olyan család is pályázott, ahol kiépített központi fűtésrendszer volt, természetesen ők nem kaptak fűtési támogatást. De mivel a falu előtt, tisztán és átláthatóan, nyíltan zajlanak a kiválasztási folyamatok, igyekszünk mindent átbeszélni, és mivel mindenki ismer mindenkit ezért könnyebbé vált a kisebb konfliktusok kezelése is. Volt olyan anyuka, aki, amikor a fűtőtestet vittük, azt mondta, hogy ne oda vigyük, hanem a szomszédba, mert a néni sokkal jobban rászorul, és lemondott a fűtési támogatásáról a szomszéd néni javára” – sorolta Tasi Kriszta. Majd hozzátette, az elmúlt évben volt 30 tüzelős kályhájuk, amelyekhez mintegy 80 napelemes fűtést tudtak biztosítani. Ettől az évtől pedig már követik a fogyasztásokat is, így minden hónapban felírják, mennyit mutat a mérőóra, és aszerint gondolkodnak együtt a családokkal arról, hogyan legyen elég az a fűtéstámogatás, amit kapni tudnak. 

Moravcsik László szerint az energia-áremelkedés talán egyetlen „nyertese” lett a naperőműprogram, mert azzal, hogy az energia- és tőzsdeárak megemelkedtek, nőtt a szociális napelempark bevétele és így több támogatás jutott a családoknak. Amikor elindult az „energiabomba”, még több családot tudtak támogatni.

„Van, amikor krízis helyzetben kell segítenünk. Ilyen volt most sajnos, hogy karácsony előtt egy 34 éves anyuka egyik napról a másikra meghalt, és négy kisgyermek maradt utána. Egyértelmű volt, hogy a temetési költségek mellett az édesapa nem fogja tudni a fűtést és minden mást is kifizetni. A krízis helyzetek ilyenkor felülírják a szabályrendszereinket” – idézte fel Tasi Kriszta. 

Úgy tűnik, hogy jól működik a rendszer, és a kormányrendelet alapján, mind a 300 legszegényebb magyarországi településen lesznek olyan házak, ahol a fűtést ebben a formában juttatják majd el a családokhoz. Ehhez első lépésként arra van szükség, hogy a Felzárkózó települések programban közreműködő karitatív szervezet jelen legyen már a településeken és együttműködjenek azokkal a szociális munkásokkal, akik a helyszíneken dolgoznak és már ismerik az ott élő családokat. Moravcsik László azt is elmondta, hogy nagyon ritka az olyan projekt, amely 25-30 éven keresztül fenntartható, de ez most egy olyan beruházás, ami minimum ennyi ideig fog termelni. A tervek szerint 40 naperőmű fog uniós pénzből csatasorba állni, és együtt alkotnak majd egy olyan 25 ezer kWp-et termelő rendszert, amelynek bevételéből fűtési támogatás lesz, mind a 300 településen pályázatot nyert családok egy-egy szobáját fogják fűteni. 

Egy kis matek.

Ha a tiszabői 330 kWp-es naperőmű 70 házban tud egy szobát felmelegíteni, akkor a 25 ezer kWp-es rendszer több, mint 5000 szobát. Ennek tudatában Tiszabő után felkészül Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss és Drávafok. Utóbbinál két naperőmű is fog épülni.