Több pálinka, kevesebb maszk, még több vírus

Föld S. Péter 2020. szeptember 27. 17:17 2020. szept. 27. 17:17

„Miközben az ország fontos átalakuláson megy keresztül, a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg, ennek egyik iskolapéldája a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége”. Orbán Viktor mondta mindezt a Zala megyei Becsehelyen, a magyarországi szabad pálinkafőzés tízéves évfordulóját ünneplő rendezvényen. Maszk nélkül beszélt a miniszterelnök, bátran a vírus szemébe nézve: gyere ki a ház mögé vazze”, mondta a Covidnak Orbán, lejátsszuk.

Orbán Viktor falusi fickó, ő maga nyilatkozta ezt nemrégiben a Kossuth rádióban. Nem holmi szemüveges, budapesti, aki még egy IKEA bútort sem képes összeszerelni, a disznóölésre pedig csak a torra érkezik, ami nem is baj, úgyis csak láb alatt lenne, mint egy szemüveges főpolgármester.

A miniszterelnök azt sem titkolta el a megjelentek előtt, hogy a szabad pálinkafőzés gondolata vidéken született meg. Amikor „kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak, hogy mindent megváltoztassunk, amit megváltoztatásra alkalmasnak vagy szükségesnek láttunk".

A 2010. szeptemberi parlamenti bejelentésben „nagy dolgok szerepeltek, a bankadótól kezdve a multik megadóztatásáig, és ebbe a 29 pontos programba V. Németh Zsolt képviselő felvetésére került be a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége”.

Még egy bölcsességet emelünk ki a számtalan magvasság közül: „Az a tartós és az a fontos, amit valahol a magyar életben a terepről hoznak fel, rögzítenek, ápolnak, visznek tovább a döntéshozók elé… Semmit sem ér a szabadságharc, ha csak egy tábornokunk van és nincsenek katonáink".

Aggódtunk már, hogy katonai hasonlat nélkül múlik el ez a vasárnap, de a finom italok megoldották a miniszterelnök nyelvét, és beszéde végére hozta a tőle elvárt kötelezőt. Terepről beszélt, tábornokról és katonákról, nem szakadt meg hát a sorozat, amelyet elhíresült hétfői esszéjében szedelőzködésről, kilovaglásról és készülődésről megfogalmazott.

Az MTI, amely évről-évre egyre pártatlanabb, és szakmaiságban is szinte naponta múlja felül önmagát, meglepően sok fotót tett közzé a miniszterelnöki pálinkás rendezvényről. Ezeket mennyiségi korlátok miatt nem tudjuk mind megmutatni, de a közölt felhozatalból is érzékelhető, hogy a résztvevők megszívlelték Orbán szavait: nem várnak felülről jövő instrukciókra, nehogy már Budapesten mindenféle szemüvegesek, tudósok és libernyákok mondják meg, hogy nekik, ott lent a terepen, mi a jó..

És maszkot sem viselnek ezek a bátor emberek, még a mások számára ajánlott másfél méteres távolságot sem tartják be. Minek is, tíz évvel ezelőtt kiharcolták, hogy a szabad pálinkafőzés – épp úgy, mint a szedelőzködés, a kilovaglás és a készülődés – a magyar embernek ősi jussa legyen.

Járványveszély? Az Nyunyóka asztala.