Több pénzt a családoknak, semmit az oligarcháknak!

HírKlikk 2020. június 30. 18:45 2020. jún. 30. 18:45

A KSH legújabb számaiból is látszik: még mindig az MSZP javaslatainak betartására lenne sürgősen szükség a magyar családok megmentése érdekében, mondta keddi online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, aki a párt egyik, a Lánchíd-felújításáért kupak-szavazatokat és aláírásokat gyűjtő, budapesti helyszínéről jelentkezett be.

Komjáthi Imre elmondta, a KSH adatai is alátámasztják, hogy a kormány elkésett és elhibázott gazdaságvédelmi akciótervének eredményeképpen több százezer magyar ember veszítette el a munkáját, ami miatt családok tízezrei kerültek nehéz helyzetbe. „Sajnos, az élet visszaigazolta a Magyar Szocialista Párt javaslatait, hogy a józan paraszti ész, a szakértők és a szakszervezetek véleménye által kidolgozott javaslatok megállták volna a helyüket, segítséget nyújtottak volna honfitársainknak. Látható, hogy sajnos bekövetkezett az, amitől tartottunk”. 

A szocialista politikus rámutatott, sok problémát előre lehetett látni és csírájában kellet volna elfojtani. „Tudtuk jól, hogy rengeteg ember fogja elveszíteni a munkáját, és ez túl fogja terhelni a rendszert, a munkaügyi osztályokat. Ezért egyik javaslatunk az volt, hogy könnyítsük meg a regisztrációt, hogy minél hamarabb tudjon álláskeresési járadékra jelentkezni az, aki elveszítette a munkáját. Lesöpörték az asztalról a javaslatunkat”.

Elmondta, azt is lehetett tudni előre, hogy azok, akik elvesztik a munkájukat, nem rendelkeznek bőséges tartalékokkal. „Az Állami Számvevőszék elnöke mondta el, hogy a magyar családok 63 százaléka nem rendelkezik két hónapnál hosszabb tartalékokkal. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt azt javasolta, hogy az álláskeresési járadék idejét toljuk ki kilenc hónapra, és ennek összege legyen minimum nettó 100.000 forint. Nem hallgatott ránk a kormány, lesöpörték a javaslatot az asztalról” – tette hozzá.

Komjáthi ismertette, az is világos volt, hogy nem fog egyik napról a másikra menni a gazdaság újraindítása sem. „Azt javasoltuk, hogy a kieső munkaidőre, a kieső munkabérre járjon 80 százalékos állami támogatás, és ezt közvetlenül a munkavállalók kapják meg. Meg tudták ezt tenni Romániában, Szlovákiában, Csehországban, (…) de itthon nem hallgattak ránk, megint egy szokásos orbáni trükkel, csak a kieső munkabér 30 százalékára járt 70 százalék, ami nem jelentett magyar segítséget. De kommunikáció az van, plakátkampány az van, nemzeti konzultáció az van. Mindenre költenek, csak a magyar családokra nem”! – jegyezte meg.

„Úgy fest, beérett a kormány politikájában az az elhíresült mondás, hogy „Mindenki annyit ér, amennyije van”. Itt úgy néz ki, hogy akinek sok van, az a kormány számára többet ér, oda több pénz megy. Még több pénz megy az oligarcháknak, a családtagoknak, a haveroknak, és akinek semmije sincs, attól még azt is elveszik, ami utoljára maradt neki, a reményt, az esélyt” – emlékeztetett a képviselő.

„A Magyar Szocialista Párt javaslatai megállták volna a helyüket, valódi segítséget nyújtottak volna, de nem hallgattak ránk! Ezért most már ott tartunk, hogy az általunk csak a „cserbenhagyás költségvetésének” nevezett szörnyűséget felül kellene írni egy olyan baloldali, esélyteremtő, gondoskodó költségvetéssel, mint amit az MSZP letett az asztalra” – hangsúlyozta Komjáthi Imre.

Emlékeztetett, a benyújtott dokumentum az újjáépítés költségvetése. „Még mindig van lehetőség segíteni a magyar embereken, még mindig van lehetőség a családoknak juttatni pénzt, és nem az oligarcháknak! Ezért mi még mindig azt követeljük a kormánytól: több pénzt a magyar családoknak, több pénzt az önkormányzatoknak, és semmit az oligarcháknak, semmit a haveroknak” – szólította fel a kormányt az MSZP nevében. 

Végezetül összefoglalta, „A Magyar Szocialista Párt egy esélyteremtő és gondoskodó államban hisz, ez a mi víziónk”! 

 

Forrás: Hírklikk