Több tucat biztonsági próbált bejutni a Dunai Vasműbe, ezt rendőrök akadályozták meg

HírKlikk 2021. április 17. 07:30 2021. ápr. 17. 07:30

Az ügy hátterében a gyárat működtető ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitája állhat.

Mintegy 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél, miután péntek este egy 50 tagú, biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba – mondta el a Telexnek Pintér Tamás (Jobbik), Dunaújváros polgármestere. A rendőrök visszafordították a csoportot, de már úton van a rendőri erősítés Budapestről.  A rendőri intézkedés ellenére, pár biztonsági őrnek sikerült eljutnia a Vasműig. 

A közösségi médiában kezdtek el terjedni képek és videók arról, hogy péntek este a szokásosnál sokkal több rendőrautó tűnt fel Dunaújváros kül- és belvárosában.

Pintér Tamás este fél 11-kor a Facebookon osztotta meg a helyi portál cikkét a történtekről. Arról írt, hogy egy „körülbelül 100 tagú, security-kabátos csoport kívánt bemenni a Dunaferr területére péntek este. A rendőrség feltartóztatta, igazoltatta és visszafordította a társaságot”.

A rendőrség péntek esti közleménye szerint „2021. április 16-án este információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”, ezért igazoltattak és járműveket ellenőriztek. Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz miatt intézkedtek is, de nem követett el senki bűncselekményt.

Gyárfoglalásra készültek Dunaújvárosban 

A Dunai Vasmű megköszönte a rendőri és állami szerveknek, valamint Dunaújváros vezetésének, hogy „megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, a dolgozókat és a Dunaferrt”. Közleményük szerint „Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadás” történt tegnap. 

A Dunai Vasmű 24.hu által idézett közleménye szerint „a támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, a szakemberek a megszokott fegyelemmel végzik a munkát a kohóknál és más gyáregységekben is”. Azt írták, hogy „fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

Dunaújvárosban pénteken késő estére helyreállt a közlekedés rendje, a városban már nyugalom volt - közölte a rendőrség.