Többhavi elmaradt bérért tüntettek

HírKlikk 2020. július 14. 11:57 2020. júl. 14. 11:57

„Megdöbbentő és embertelen, ami itt, Vásárosnaményban történt, mert azt hittük: a dolgozók kizsákmányolása és zsarolása az Európai Unió tagállamában elképzelhetetlen. És mindez embertelen is, hisz' emberek százait sodorták a tönk szélére, méghozzá tudatosan” – mondta Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt nőtagozatának elnöke azon a tüntetésen, amelyen az ARJ Ruhagyár Zrt. dolgozói közül kétszázan tüntettek az elmaradt fizetésükért.

Az angol érdekeltségű cég először a koronavírus-járvány miatti megrendeléshiányt okolva, 530 dolgozóját küldte szabadságra, akik azóta sem fizetést, sem tájékoztatást nem kapnak a vállalattól.

Újvári Bertalanné szakszervezeti titkár az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy egyes dolgozókat maszk és védőruha varrására ugyan visszavettek, de számukra az alapbérük hetven százalékát kínálták csak fel, és azt sem fizették ki teljesen.

Sajtóhírek szerint, a munkáltató a kollektív szerződésben foglalt állásidőt nem fizette ki, de tartozik még a májusi és júniusi bérekkel és az áprilisi járandóságokat sem sikerült teljesen kifizetniük.

A szocialisták korábban sajtóközleményben foglaltak állást az ügyben, most pedig a nőtagozatuk képviselői jelentek meg a tüntetésen.