Tönkre megy egy stratégiai cég, az állam nem védte meg

HírKlikk 2020. július 13. 12:52 2020. júl. 13. 12:52

A kormány 50 milliárd forintos támogatási programot indított, hogy az ország önellátó legyen egészségügyi védőfelszerelés gyártásában, de most hagyja tönkremenni az egyik legnagyobb gyártókapacitással rendelkező hazai céget.

Az egészségügyi eszközöket gyártó Dispomedicor Zrt. már a járvány előtt csődvédelmet kért, mert a bankjánál – szerinte nehezen érthető módon – hatalmas adósság képződött a számláján. A kormány a stratégiai cégek közé sorolta, ám az operatív törzs sem segített, sőt, egy nemrég elfogadott törvénymódosítás nyomán, az államosítás lehet a sorsa – írja a 24.hu.

A Dispomedicor Zrt. egy steril orvosi eszközök és műtéti szettek gyártására szakosodott, nagy múltú vállalat. Egyike volt annak a száz-egynéhány cégnek, amelyet a kormány a koronavírus-járvány megjelenése után stratégiai fontosságúnak nyilvánított. Március közepén, a részvénytársaság debreceni központjában is megjelentek az operatív törzs honvédségi megbízottai. A feladatuk az volt, hogy a járvány idején mindenképp őrizzék meg a cég termelőképességét.

Meglehet, a kórházak működéséhez alapvető fontosságú eszközöket előállító vállalat volt az egyetlen az összes stratégiai besorolású cég közül, amelynek tényleg szüksége lett volna a védelemre. A jelek szerint, azonban az állam nem sokat tett a megmentésért, pedig Varga Mihály pénzügyminiszter még a múlt héten azt közölte, hogy 50 milliárd forintos kerettel támogatási programot indítanak az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére. Ezt a miniszter azzal indokolta, az ország érdeke, hogy a védőeszközök terén képes legyen az önellátásra, mert így a járvány újabb hulláma esetén nem lesz kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak.

Közben már ki is hirdették a csődtörvény módosítását, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek. Az átírt törvény szerint, a stratégiailag kiemelt jelentőségű cégeknél az adós vagyonának értékesítésekor az államot elővásárlási jog illeti meg.

Így nem kizárt, hogy a steril maszkok nagy mennyiségű előállítására is képes Dispomedicor lesz az első cég, amely a stratégiai kategóriából az államhoz kerül. Meglehet, a törvénymódosításnak is ez volt a célja.

Forrás: 24.hu