Toroczkai és Orbán közösen gyengítette meg a Jobbikot

NVZS 2019. május 31. 11:09 2019. máj. 31. 11:09

Azt persze eddig is több mint sejteni lehetett, hogy Orbánék pénzt, paripát, fegyvert biztosítanak a Mi Hazánk Mozgalomnak, segítve Toroczkai pártját a Jobbik lenullázásában, ám azért az meglepő volt, hogy Budaházy György erről kendőzetlenül beszélt. A számok is azt mutatják, hogy a Fidesz tevékenysége sikeres volt – a Mi Hazánk az európai parlamenti választások eredményei szerint a szavazók közel 3,5 százalékát magához csábította a Jobbiktól. De hova tűnt a többi Jobbikos szavazó?

„Most ugye az van, hogy a Fidesz megint szeretne egy olyan pártot, aki ezt a közeget azért mégiscsak összefogja, stb. És akivel szót tud érteni, és így erre adódik a Toroczkaiék által megalapított Mi Hazánk, amit azért lássuk be, hogy a Fidesz segít. Tehát ad neki médiát. Persze meg lehet mondani, hogy neki is jó, mert a Jobbikot...persze, a Jobbikot le kell rombolni. De azért mégiscsak ad neki, és ugye szabad is szidni a Fideszt, mert a jobbikos szavazók máshogy nem fognak ide átpártolni, ha a Fideszt csak dicsérjük. Azért a jobbikos szavazókat minél jobban át kell hozni, tehát ez egy kicsit a Fidesz forgatókönyve” – látható-hallható azon a Gulyás Márton-féle Partizán által közzétett videofelvételen, amelyet a Mi Hazánk kapuvári fórumán rögzítettek.

Az európai parlamenti választások eredményei között bogarászva – azokat az öt évvel ezelőttiekkel összehasonlítva látszik, hogy a Mi Hazánkon keresztül a Fidesznek bejött a taktikája: valóban sikerült zavart okoznia a Jobbiknál. 

Mint ugyanis az adatok mutatják, egyetlen egy megyében sem sikerült a Jobbiknak még csak megközelítenie sem az öt évvel ezelőtti eredményét. Sőt, a legtöbb helyen fele annyian sem szavaztak rá, mint 2014-ben – ez alól az egyik kivétel Heves. Ám például Budapesten durván a harmadára esett vissza a menet közben néppártosodó Jobbikra szavazók aránya, országosan pedig kevesebb, mint a felére.

A radikális(abb) szavazók pártolhattak át Toroczkaiékhoz, miközben a korábbi jobbikosok nagyobb része vagy más pártot keresett magának vagy egyszerűen nem ment el ikszelni. Ha ugyanis összeadjuk a Jobbikra és a Mi Hazánkra leadott szavazatokat, akkor sem jön ki az öt évvel ezelőtti eredmény: ahhoz képest országosan 5 százalékponttal kevesebben szavaztak a két pártra összesen, mint akkor a szélsőjobb számára egyedüli alternatívaként kínálkozó Jobbikra.

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a szélsőjobbos szavazók egy része átpártolhatott a Fideszre, amely például Jász-Nagykun-Szolnok megyében az öt évvel ezelőtti 51 százalékával szemben az idén 53,4 százalékot szerzett. Abban a megyében, ahol a Mi Hazánk a legjobb – az egyetlen 5 százalék feletti – eredményét érte el, miközben a Jobbik az öt évvel ezelőtti 20 százalék után most csak 10 százalékot kapott.

Bizonyára voltak, akik más pártot választottak, mások otthon maradtak, akárhogyan is, az azért látszik, hogy a Jobbik ellen folytatott Fidesz-kampány, párhuzamosan a Mi Hazánk támogatásával meghozta a  Jobbik számára keserű gyümölcsét: a párt teret, mandátumot és presztízst veszített.

De van itt még egy dolog: a Jobbik és a Mi Hazánk együttesen sem ért el megközelítőleg sem olyan eredményt az idén, mint öt éve. Ennek számos oka lehet, de azt is mutatja, hogy a szélsőjobbnak megvannak a maga korlátai Magyarországon.