Török Gábor: hatalmas öngól volt ez az interjú

HírKlikk 2020. január 22. 06:45 2020. jan. 22. 06:45

Hatalmas öngól volt ez az interjú – így vélekedett Török Gábor politológus Karácsony Gergely köztévé-beli szerepléséről. Budapest főpolgármestere száz napja van hivatalban. Ennek apropóján hívták be – a választás óta először.

Török Gábor szerint, miközben könnyedén lehetett volna színvonalasan kritikus, a főpolgármesternek valóban kellemetlen újságírói kérdéseket feltenni, ez a műsorvezetői performansz (ami valószínűleg elsősorban nem is a zavartan viselkedő riporter, hanem a főnökei „érdeme") közel 25 percen keresztül bizonyította a köztévé nézőinek, hogy a közpénzekből működő állami tévé a látszatra sem akar adni, és kizárólag buta harci kutyaként tudja elképzelni a saját szerepét. Ennek így semmi értelme: a köz szolgálatához semmi köze nincs, de valójában még a kormányt sem szolgálja, mert ebben a primitív formában teljesen kontraproduktív – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a politológus.

A beszélgetés valóban szürreálisra sikerült, ahogy az a hvg.hu összefoglalójából is kitűnik. A köztévé riportere, Mészáros Kata kezdésként számon kérte Karácsony Gergelyt, hogy a kampányban tett ígérete ellenére, miért nem biciklivel érkezett az MTVA Kunigunda utcai székházába. 

Karácsony az első percekben „megtört", beismerte, puhány, ilyen időben – odakint mínusz egy fok volt – nem biciklivel jár, inkább tömegközlekedik. Ide viszont kicsi elektromos autóval érkezett.

Mint kiderült, operatőrök várták odakint Karácsonyt, hogy felvegyék az érkezését, amin szemmel láthatóan a főpolgármester megdöbbent.

Erre a témára durván hét kérdés el is ment, majd érdemben tudott válaszolni arra, valóban ki akarja-e tiltani a dízelautókat. Nem akarja, a rossz környezetvédelmi besorolású autókat tilthatják ki azokból a körzetekből, ahol nagyon szennyezett a levegő.

Hosszú percekig vitatkoztak arról, mikor és hova hívta a közmédia Karácsonyt (a főpolgármester azt kifogásolta, megválasztása után nem szerepelt politikai műsorban, az M5-re mehetett volna egy kiállításról beszélni), a riporter bocsánatkérést várt a főpolgármestertől a többi között azért, mert nem tudja, hányan nézik a műsorokat. A riporter szerint milliós nézettségről lehet beszélni, elég, ha az olimpiai közvetítésre gondolunk.

A Lánchíd felújításánál azt kérte számon a riporter, miért a kormányt támadják, hogy nem ad plusz pénzt, miért nem a műszaki tartalmat csökkentették. Karácsony szerint, nincs az a műszaki tartalomcsökkentés, amivel beleférhetnek az eredeti, 26 milliárdos pályázati kiírásba.

Több kérdést is felfűzött a riporter arra, hogy Karácsony egy interjúban azt mondta, szokott hülyeséget beszélni. Például azt, hogy miért állította korábban, hogy három-négy helyettese lett, mikor a végén öt lett, és így hogy bízzanak a budapestiek a szavában.

A riporter rákérdezett arra is, hogy a klímavészhelyzet kihirdetése milyen konkrét intézkedésekben mérhető, szólnak-e már a szirénák.

„Ne viccelődjünk már, globális krízis van" – mondta Karácsony, mire a riporter visszautasította, hogy viccelődött volna a szirénákkal. Mindenesetre Karácsony a Liget-projekt leállítását is ezen intézkedések közé sorolja, az összes beruházást újra tervezik, több zöld felületet akarnak.

A riporternek Karácsony megpróbálta elmagyarázni, hogy nem az első száz napban, hanem az egész ciklusban akarják az ígéreteket megvalósítani.

Forrás: Hírklikk