Történelmi lehetőséget szalasztott el Orbán Viktor

HírKlikk 2020. március 31. 15:31 2020. márc. 31. 15:31

Történelmi lehetőséget szalasztott el Orbán Viktor és a Fidesz, hiszen a vírussal szembeni védekezés során, páratlan nemzeti összefogás jöhetett volna létre, Azonban időkorlátozás nélküli, végtelenségig tartó, rendkívüli jogrendet nem lehet támogatni – mondta telefoninterjú keretében Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, kedd reggel, az ATV Start című műsorában.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: „természetesen minden olyan javaslatot támogatni fogunk ezentúl is, ami a védekezéshez szükséges, hiszen ne felejtsük el, hogy a kormány sorozatosan magáévá teszi a szocialista párt javaslatait”. Hozzátette, ezek a javaslatok a leghatékonyabb védekezésről szólnak.

„Mindemellett el fogunk indítani egy diktatúra-monitoring rendszert, ami figyelni fogja, hogy azok az intézkedések, amiket a kormány hoz, szükségesek-e a vírus elleni védekezéshez, vagy túlkapások” – jelentette be a képviselő.

Kérdésre kifejtette, az ellenzék szerint, őket és a demokráciát támadja a kormány a felhatalmazási törvénnyel, amire egyébként nem lett volna szükség. „Okkal gondolják a magyarok, hogy itt trükközés folyik, hiszen semmi nem indokolja, hogy a 90 napot ne fogadja el a kormány, hiszen 90 nap nem kevés. Ráadásul meghosszabbítható lett volna, tehát csak akkor dönt úgy egy kormány, hogy ezt nem fogadja el, ha ezt nem akarja. Azt gondoljuk, hogy elsősorban nem a koronavírus, hanem a demokrácia ellen indítottak támadást, hiszen a rendkívüli helyzet megállapítása felett már nincs parlamenti kontroll.  (…) Nem az ellenzék, hanem ők döntöttek úgy, hogy nem szeretnének konszenzust, így tehát őket terhel minden felelősség a családokban kialakult helyzetért” – nyomatékosította Molnár Zsolt.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az eddigi megfogadott javaslatok után, az MSZP hogyan tud a most kialakult helyzetben is tovább küzdeni az emberek problémáinak megoldásáért. „A legfontosabb, hogy azok számára, akik a közvetlen védekezésben dolgoznak – egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók – egy bérfejlesztés történjen, aztán a munkanélküli ellátás tartós emelése, hiszen a nettó 100.000 forint az a minimum, amivel valamilyen módon ki lehet húzni ezeket a nehéz hónapokat. Az alapvető élelmiszerek, védőfelszerelések, tisztító- és fertőtlenítőszerek esetében hatósági árat szeretnénk, a nyugdíjemelések kifizetésének pedig most van itt a pillanata” – sorolta az MSZP javaslatait, követeléseit.

Végezetül Molnár a történelmi mélyponton lévő forint árfolyamáról beszélt és ennek kapcsán, az MSZP javaslatiról. „A kamatárfolyam befolyásával, a hitelpolitikával lehet a forint a helyzetét befolyásolni. A 2000-es évek közepén-végén a jelenlegi kormány is pontosan ilyen intézkedéseket kért számon. Aktívabb és a gazdaság irányába sokkal érzékenyebb, szociális vívmányokért kiálló politikát várunk el – a bejelentett intézkedések egy része helyes, azonban önmagukban ezek kevésnek bizonyulnak”.