Törvényt sérthetett Donald Trump fia, amikor Orbán Viktorral találkozott 

HírKlikk 2024. június 16. 09:50 2024. jún. 16. 09:50

Ifjabb Donald Trump üzleti úton járt Magyarországon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, de az, hogy a miniszterelnök is fogadta, az amerikai jogszabályok alapján tiltott diplomáciai tevékenységnek minősülhet.

Az ifjabb Trump látogatásának középpontjában „a magyar-amerikai kapcsolatok jövőjéről, a folyamatban lévő orosz-ukrán háborúról és a béketeremtés lehetőségeiről” szóló megbeszélések álltak – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az Independent című lap kérdésére. A brit lap által megkérdezett jogi szakértő szerint az a tény, hogy Donald Trump fia – aki nem áll az amerikai kormány alkalmazásában – egy külföldi miniszterelnökkel külpolitikai kérdésekről folytatott megbeszélést, sértheti az amerikai úgynevezett Logan-törvényt, amely bizonyos körülmények között tiltja az illetéktelen diplomáciai tevékenységet – írja az atv.hu.

Kim Scheppele jogászprofesszor, a lapnak azt mondta: meg kell vizsgálni annak lehetőségét, vajon az ifjabb Trump magánszemélyként megpróbálhatta-e befolyásolni az amerikai külpolitikát azzal, hogy külföldi vezetővel tárgyalt. „A Logan-törvény ezt illegálissá teszi” – jelentette ki Scheppele, emlékeztetve, hogy az 1799-ben hozott jogszabály kimondja: amerikai állampolgárok „az Egyesült Államok felhatalmazása nélkül, közvetlenül vagy közvetve” nem folytathatnak „bármilyen levelezést vagy érintkezést bármely külföldi kormánnyal vagy annak bármely tisztviselőjével vagy ügynökével, azzal a szándékkal, hogy befolyásolják bármely külföldi kormány intézkedéseit vagy magatartását”, amikor konfliktushelyzetekről van szó.

Minthogy egy nagyon régi törvényről van szó, csekély a valószínűsége annak, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium eljárást kezdeményezne a volt elnök fiával kapcsolatban, de a választási kampány finisében nem zárható ki, hogy a kormányzat eljárást kezdeményez a Trump család második generációjának politikailag legaktívabb tagja ellen. Erre az adhat alapot, hogy bizonyítani tudják, Donald Trump Jr. többek között Ukrajnáról is tárgyalt Orbán Viktorral. Ismert, hogy Washington jelentős összeggel támogatja a kijevi kormányzatot abban a háborúban, amelyet a magyar miniszterelnök ellenez, és a lezárását sürgeti – jegyzi meg az Independent.

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom