Törzs hátán törzs

Dr. Dávid Ferenc       2020. június 29. 04:00 2020. jún. 29. 04:00

2020. június 24-én megalakult a gazdaságvédelmi operatív törzs (GOT). A pénzügyminiszter kiemelte: a törzs elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését. (…) A gazdaságvédelmi operatív törzs vezetésével a miniszterelnök a pénzügyminisztert bízta meg. A testület tagja az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a fogyasztóvédelemért felelős vezető, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt irányító államtitkár.

2016. október 13-án a kormány döntött a nemzeti versenyképességi tanács (NVT) létrehozásáról. Az NVT véleményezi a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából releváns kezdeményezéseket, és egyúttal javaslatokat fogalmaz meg a gazdasági versenyképességet javító kormányzati beavatkozásokra. Tagjai: Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarországon (AmCham) elnöke, a General Electric ügyvezető igazgatója, Csath Magdolna, a Szent István  Egyetem emeritus professzora, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanára, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, Jánoskuti Levente, a McKinsey & Company budapesti irodavezetője, Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Parragh László, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Varga Mihány pénzügyminiszter.

Nem kedvelem a hosszú és unalmas listákat (és névsorokat), de mondanivalóm szempontjából fontosnak éreztem a fenti felsorolások ismertetését, annak érdekében, hogy az olvasó is érzékelhesse a kormány mindenre elszánt pótcselekvését.

Kormányunk négy évvel ezelőtt létrehozta a hazai gazdasági versenyképesség előmozdítását szolgáló nemzeti versenyképességi tanácsot (NVT), amelynek nem lett/nem lehetett tagja egyetlen magyar munkaadói szövetség sem, és ugyanígy nem kaptak helyet a testületben a munkavállalói érdekképviseletek sem. Viszont bevették az „elitcsapatba” a vegyes kamarák és a multinacionális cégek képviselőit, a megkerülhetetlen Parragh Lászlót (MKIK) és kormányzati embereket. Magyarország versenyképessége az elmúlt időszakban nem sokat javult, ez persze elsődlegesen nem az NVT hibája. Ugyanakkor az is kimondható, hogy a 2016-ban létrehozott testület nem igazán fordított a gazdaság kerekén, társadalmi ismertsége és tekintélye is csekély. Néha-néha üléseznek, de tevékenységük előremutató eredményei nem nagyon tapasztalhatók.

A most megalakult gazdaságvédelmi operatív törzs (GOT) annyiban különbözik a nemzeti versenyképességi tanácstól (NVT), hogy itt már egyáltalán nem lelhetők fel a versenyszféra képviselői (se vállalkozók, se alkalmazottak); kizárólag állami intézmények, hivatalok és száz százalékban állami tulajdonban lévő vállalatok kaptak helyet az új grémiumban. Mindkét testületben (NVT, GOT) a pénzügyminiszter elnököl, így nyilvánvaló, hogy igen erős a kormányzati dominancia. Az új törzsben szerephez jutó személyek csaknem kivétel nélkül a kormánytól kapták pozíciójukat, ezért nem fogják új ötletekkel és elképzelésekkel bombázni munkaadójukat, hanem lelkes bólogatással jelzik majd egyetértésüket.

Itt állunk a gazdasági válság küszöbén. Az országot indokolatlanul felduzzasztott állami apparátus irányítja, nem túl takarékos módon. Államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszterelnöki és miniszteri megbízottak százai uralják a terepet, és befolyásolják a kormányzati munkát. De úgy tűnik, ez sem elég: valami miatt szükség volt egy újabb – érdemi jogosítvány nélküli – szervezet felállítására. Vajon mi lehet az igazi indok?

Törzsből már jól állunk, fejből sem ártana néhány.