Tóth Bertalan: a Fidesz nem csupán hagyta szétcsúszni a társadalmat, hanem egyenesen erre építette a politikáját

HírKlikk 2021. november 30. 11:29 2021. nov. 30. 11:29

Egy kisvárosnyi embert veszítettünk el a járványban és csak átugorja őket a hatalom, holott ők édesanyák, édesapák, nagyszülők, de csak statisztikai számként tartja nyilván őket. Ez már önmagában jelzi az elhibázott járványkezelést, ami kockázatot jelent nemzetünk számára – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Tóth Bertalan arra, hogy az ellenzéket nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Az MSZP társelnöke úgy fogalmazott, ha megnézzük az egészségügy állapotát, a benne dolgozó orvosok és ápolók lelkiismeretes küzdelme tartja még működésben a rendszert. „Az, hogy hoznak olyan intézkedést a járvány közepén, ami miatt több ezer orvos és szakápoló hagyja el az egészségügyi rendszert, elég komoly kockázatot jelent az emberek életével kapcsolatban.”

„De gondolhatunk itt megélhetésre is. Azokra az elmaradt intézkedésekre, amikre nagyon sok javaslatot tettünk. Akár az álláskeresési idő meghosszabbítása vagy az álláskeresési járadék megemelése, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, de a minimálbérrel kapcsolatban is tettünk egy olyan javaslatot, ami a költségvetés számára olcsóbb, a munkavállalóknak pedig nagyobb emelést jelentett volna. Ez pedig az adómentesség, ami a kis- és középvállalkozókat sem veszélyeztette volna.”

„Sok-sok ügy van, ami igazából kockázatot jelent a magyar emberek számára. Meggyőződésem, hogy nem az ellenzéki politikusok azok, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének.”

Tóth Bertalan rámutatott, a Fidesz nem csupán hagyta szétcsúszni a társadalmat tehetősekre és szegényekre, hanem egyenesen erre építette a politikáját.

„Azt látjuk, hogy ennek a 11 éves kormányzásnak a vesztesei azok, akik kiszorulnak a társadalomból, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek és látjuk, hogy a Fidesz különböző juttatásokkal igyekszik magához édesgetni őket – gondolok itt a közmunkaprogramra, a helyi polgármesterek kiskirályi működésére. Tulajdonképpen a társadalomból kiszorított rétegeket igyekszik, mint szavazatot begyűjteni és sajnos ez egy tudatos politika. Közel kétmillió ember magyar viszonylatban a szegénységi küszöb alatt él, de ha európai uniós viszonylatban nézzük, akkor azt látjuk, hogy a tagállamok és a V4-ek közül is társadalmi rétegek emelkednek föl, beindult a társadalmi mobilitás. Magyarországon pedig uniós számokat nézve, a többiekhez képest a társadalom háromnegyede szegényebb.”

Az MSZP sávos rezsicsökkentésben gondolkozik és tervezi a lakásépítések megújítását, de van javaslat a nyugdíjasok helyzetének rendezésére is – sorolta az MSZP társelnöke.

„Az elmúlt időszakban egyetlen olyan nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedése volt a Fidesznek, amire azt tudom mondani, hogy igazságos volt. Ez az azonos összegű nyugdíjprémium kifizetése, ami azt jelenti, hogy aki hatszázezer forint nyugdíjat kap és aki kilencvenezret, az is nyolcvanezret kapott. Viszont a 13. havi nyugdíjnál már nincs differenciálás, ezért mi azt mondjuk, hogy azonos összegű legyen az is, ami segít felzárkóztatni az alacsony nyugdíjakat. Javasoljuk, hogy ne csak az inflációt, hanem a munkabérek emelkedését is vegyük figyelembe a nyugdíjemelésnél. Ez az úgynevezett svájci indexálás, mert egyre jobban elszakadnak a munkabérektől a nyugdíjak – lefelé. A nyugdíjminimumot pedig a minimálbérhez kell igazítani. Mi azt javasoljuk, hogy legyen hetvenezer forint a legkisebb kapható nyugdíj összege, amely sok-sok más támogatás összegének a megemelését is jelenti. Pont erről szól a javaslatunk, a gondoskodó államról, hogy ne a stadionépítések legyenek a legfontosabbak, ne az oligarchák gazdagítása, hanem a közösből, ami befolyik ebben az országban és az uniós támogatásokból elérjük, hogy ne legyen szegény ember az országban.”

Nagyon sok ilyen javaslatunk már szerepel a Közös Alap elnevezésű programban, amiben lefektettük azokat a minimum pontokat, amelyeket kormányváltás esetén meg akarunk valósítani és azt szeretnénk, hogy még több javaslat megjelenjen majd ebben a programban – tette hozzá.

„Ami valóban arról szól, hogy egy más Magyarországot szeretnénk építeni. Mindenki számára felemelkedést és megélhetést biztosító országot, ahol az állam gondoskodik az állampolgárokról.”

Tóth Bertalan emlékeztetett, ezek a tervek jó esetben csak jövő őszre valósulhatnak meg.

„Van 800 ezer háztartás Magyarországon, ahol tűzifával fűtenek. Nekik a rezsicsökkentés nem jelent semmit, a szociális tűzifához pedig nagyon kevesen férnek hozzá. Mi nagyon szerény mértékben, az úgynevezett szolidaritási alapunkból – ahova a képviselői fizetésünk megemelésének összegét fizetjük be – indítunk most egy karitatív programot 15 millió forint erejéig, ami kevés, de a semmihez képest mégis valami. Megpróbálunk enyhíteni ezen a nagyon nehéz helyzeten sok-sok család számára. De addig is ezeket a javaslatainkat benyújtjuk a parlamentnek, de állandóan leszavazza a fideszes többség, nem hajlandóak meghallgatni ezeket a javaslatokat.”

„Ezért kell, hogy minél többen a kormányváltást támogassák, akkor lehet igazi változást elérni Magyarországon.”

Forrás: Hírklikk