Tóth Bertalan: a kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén!

HírKlikk 2023. december 7. 10:45 2023. dec. 7. 10:45

Megszünteti a fideszes nyerészkedést az MSZP a rendszerváltást követelő programjával – mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-s politikus szerint Magyarországon ma súlyos megélhetési válság van, ide vezetett a Fidesz 13 éves kormányzása. „Ide vezetett, hogy a Fidesz 2010 óta tudatosan gyengítette a forintot, mert az átváltásól adódó árfolyam-különbségből 100 milliárdos nyereségük volt a Magyar Nemzeti Bankban. Ezt a nyereséget vitték be az MNB különböző alapítványaiba, hogy aztán ezeken keresztül lophassák el a pénzt. Ebből a pénzből vásárolt a jegybank ingatlanokat és műkincseket; ebből a pénzből kaptak 100 milliókat a fideszes rokonok és haverok” – fogalmazott a szocialisták frakcióvezetője.

Tóth Bertalan felidézte: amikor jött a válság, a szándékosan legyengített forint katasztrofális helyzetbe sodorta az országot. Minden, amit külföldről vásároltunk, hirtelen megdrágult. Hangsúlyozta, hogy amikor a földgázt 85 százalékban külföldről szerezzük be, nagyon nem mindegy, hogy egy euró 400 forintba kerül-e vagy csak 300-ba. „Ráadásul a Fidesz-kormány a megdrágult energiára a világ legmagasabb forgalmi adóját, a 27 százalékos áfát is ráteszi. Érdekes módon a rendszerhasználati díj is akkor drágult brutálisan, amikor Mészáros Lőrinc megvásárolt egy gázszolgáltató céget, és ebből a díjból óriási haszna lett.  Még a Paksi Atomerőműben 12 forintért termelt áramot is háromszoros áron adják” – hívta fel a figyelmet a szocialista országgyűlési képviselő.

„Ezt a fideszes nyerészkedést megszünteti az MSZP, amikor a rendszerváltást követelő programunkban azt mondjuk, hogy a kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén” – hangsúlyozta Tóth Bertalan, aki hosszasan sorolta, milyen programpontok szerepelnek a párt Rendszerváltást című dokumentumában.

Az MSZP kezdeményezi, hogy ne 27 százalékos legyen a lakossági energia áfája, hanem csak öt százalék. „Az állam ne nyerészkedjen a lakossági energiaárakon, legyen öt százalék az áram, a gáz, a PB-gáz, a brikett, a koksz, a tűzifa és a palackos PB-gáz áfája. Ez önmagában több, mint ötödével csökkentené a rezsi árát” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. Kezdeményezik, hogy mindenki a lakóhelyén jogosult legyen havonta 15 m3 földgázra, 30 forint / m3 áron, illetve havonta 30 kWh áramra, 12 forint / kWh áron. Tóth Bertalan hozzátette, hogy a régi földgázmezőkből termelt földgáz és a Paksi Atomerőműben termelt áram ma is ennyibe kerül. Szerinte ez a garantált alapszolgáltatás biztosíthatná, hogy a létfenntartáshoz szükséges áramhoz és gázhoz mindenki hozzáférhessen. A szocialisták ezen felül olyan sávos fizetési rendszert vezetnének be, amelyben a kis mennyiséget fogyasztóknak olcsóbb, a nagy mennyiséget fogyasztók számára pedig drágább lenne az energia egységára.

Tóth Bertalan bejelentette azt is, hogy az MSZP meg akarja szüntetni a földgáz, a villamosenergia, valamint az ivóvíz alapdíját. Javasolják továbbá, hogy minden víz-, villamosenergia- és gázszolgáltatásból kikapcsolt lakást az elosztóvállalatok ingyen kapcsoljanak vissza, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő emberek ne adósodjanak el még jobban. Azt is kezdeményezik, hogy a szolgáltatók ingyen adják az előre fizetős, kártyás mérőket. Ez lehetővé tenné, hogy a lakás fűtésére, villamosenergia-ellátásra kapott támogatást csak erre a célra használják fel az érintettek. Javasolják, hogy a háztartásokban fűtési szezonban ne lehessen kikapcsolni a közműveket, így a gázszolgáltatást sem.

Az MSZP-s programban szerepel széles körű, önerő nélküli, energiahatékonysági-lakásfelújítási program is, amelynek részeként támogatnák az épületek szigetelésének és fűtésének korszerűsítését. Tóth Bertalan elmondása szerint mindehhez nem kellene lakossági önerő, mert a később megspórolt energia ára ellensúlyozná. „Ezekkel az intézkedésekkel jelentősen csökkenteni lehetne a háztartások rezsiköltségét” – hangsúlyozta a szocialisták frakcióvezetője.

Tóth Bertalan szerint mindebből látható, hogy az MSZP konkrét javaslatokkal és tettekkel akarja csökkenteni a magyar háztartások rezsiterheit. „Mi ezt a kézzelfogható programot kínáljuk Magyarország számára. Kisebb rezsiszámla, felújított lakások, hosszútávú megtakarítás. Ha ön is ezt akarja, kérem, álljon mellénk!” – mondta az MSZP politikusa.  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom