Tóth Bertalan: kiperelem akkor is, ha éveket kell rá várni!

HírKlikk 2020. január 13. 18:09 2020. jan. 13. 18:09

A Mátrai Erőmű mostani ügylete „nagyon-nagyon bűzlik” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az Klubrádióban, megerősítve: mindenképp kipereli az adásvétel adatait.

„Végig fogok menni ezen az úton, ki fogom perelni ezt a szerződést, ha éveket kell rá várni, akkor is!” – jelentette ki, hozzátéve: „ha bármilyen disznóság van” a veszteséges erőmű állami megvételében, a felelősségre vonásnak is meg kell történnie.

Szerinte az ügylet rávilágít az úgynevezett „nemzeti együttműködés rendszerének” lényegére: a túlárazott építőipari és az informatikai közbeszerzésekben ellopott közpénzt befektetik különböző vállalatokba az energetika, mezőgazdaság, építőipar, turisztika, szállodavásárlás területén, majd ezeknek a nyereségéből finanszírozzák az „amúgy elképesztően veszteséges médiabirodalmat és minden olyat, ami az Orbán-rendszer fenntartását szolgálja”.

Csakhogy a Mátrai Erőműnél „porszem került a gépezetbe”, ugyanis a hosszú távon amúgy is fenntarthatatlan, lignitalapú erőmű igen komoly veszteséget kezdett termelni. Nem segített már az Orbán-rendszer fenntartását finanszírozni, tehát meg kellett tőle szabadulni – mondta Tóth.

„És nem tudjuk, hogy mennyiért” – emelte ki. Tőzsdei cégről van szó, az adásvételt bejelentették, ami a részvényárfolyamokra is hatással volt, viszont kiderült, hogy a megállapodásban nincs benne az ár. Ilyen szerződésről pedig sem a magán-, sem az üzleti életben „nem nagyon szoktunk hallani”, hogy egy szerződésben, ár nélkül, csak annyi szerepel, hogy „megvásárolom, az biztos”.

Kiemelte: a kormány közpénzből, „a mi pénzünkből” veszi meg az erőművet, „mi fizetjük Mészáros Lőrinc veszteségét”. Ilyen a felelősségteljes közpénzgazdálkodás? – tette fel a kérdést.

Elmondta: a Mátrai Erőművet 1995-ben privatizálták. Német tulajdonba került, és a befektető sok beruházást hajtott ott végre. Ez az üzletrész került 2017-ben Mészáros Lőrinc tulajdonába.

„Nem is vártak sokat, a több mint 50 milliárdos eredménytartalékból azonnal 11,5 milliárdot felmarkoltak, ebből 8 milliárd forint jutott Mészáros Lőrincnek. 11 milliárdért vette meg ezt az üzletrészt, tehát igazából összességében 3 milliárdjába került.”

Orbán érvelését, hogy az állam az ott dolgozók miatt veszi most meg Mészárostól az erőművet, a pártelnök nem fogadta el.

 „Oké, hogy a miniszterelnök azt mondja, hogy 10 000 munkahelyről van szó, de 10 000 ember sorsával így játszani?”

Ha „a nemzeti nagytőkés bevállalta annak idején”, hogy megveszi az erőművet, akkor miért nem gondolkodtak ezekről az emberekről? Egyébként pedig „Magyarország leggazdagabb emberének lenne erre pénze”, hogy a sorsukat rendezze – jegyezte meg.