Tóth Bertalan: sorsfordító a 2022-es választás

HírKlikk 2021. január 28. 07:13 2021. jan. 28. 07:13

Sorsfordító a 2022-es választás. A demokrata ellenzéki szövetség választási programja formálódik, és heteken belül szeretnénk meghirdetni az előválasztást – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az Inforádió Aréna című műsorában, szerdán.

A Fidesz torz társadalomfilozófiáján mindenképp változtatni kell, mert az „oda ad többet, ahol már amúgy is van”.

„Mi nem szeretnénk senkitől elvenni, csak szeretnénk, ha közösből oda is jutna, ahol (…) nagyobb szükség van erre” – mondta. Hangsúlyozta: az MSZP szociáldemokrata pártként a szociáldemokrata értékekhez ragaszkodik, és ez iránt a szövetség többi pártja „nagyon sok belátással van”.

A közös célban – egy felszabadult, európai, nyugati Magyarország építésében – mindenki érdekelt. „Egészen más világot képzelünk el, mint ami most történik”. Abban állapodnak meg, amiben mindannyian egyetértenek, és „nyilván minden pártnak valamilyen szinten el kell fogadni a másik párt véleményét” – mondta, hozzátéve: egyre erősödik a pártok közötti bizalom.

Kiemelte: a programalkotást nem akarják a hat párt keretein belül tartani, hiszen szeretnék, ha minél szélesebb körű támogatásuk lenne. Ezért civil szervezetek, tudományos körök és műhelyek számára is megnyitják a munkát, s ha tavasszal a program megjelenik, társadalmi vitára bocsátják.

A külön induló pártokról azt mondta: „nagyon nincs dolgunk velük”, de felhívta a figyelmet: minden olyan párt, amely úgy dönt, hogy külön méretteti meg magát „és elvisz az ellenzéki szavazók közül szavazókat, az gyengíti a kormányváltás esélyét”.

Arról, hogy a demokrata ellenzéki szövetség nyitott-e más pártok vagy civilek részvételére, azt mondta: a részvétel keretét a januárban közzétett közös értéknyilatkozat elfogadása és aláírása adja, és ajánlásokat kell összegyűjteni a választópolgároktól az előválasztásba való „nevezéshez”.

Hozzátette: ki kell szűrni a trollokat, és a valós társadalmi támogatottság is fontos. Ez utóbbit viszont az előválasztás megmutatja. „Ha sikert aratnak, akkor természetesen ennek az ellenzéki együttműködésnek a részévé válnak, hiszen a végén közös jelöltek lesznek” – tisztázta.

Az előválasztásról elmondta: „fontos vívmánya” az ellenzéki együttműködésnek, hogy az egyéni jelölteket és a miniszterelnök-jelöltet is a választópolgárok bevonásával választják ki.

Az MSZP szerint a folyamatot „túlbonyolítani nem érdemes”, módszerét közelíteni kell a valódi választáséhoz.

Arról, hogy az előválasztás meghatározza-e a közös listán a helyeket, még nincs döntés. Az MSZP szerint az előválasztási eredmény legyen ebben meghatározó, de a végső álláspontot a hat pártnak közösen, konszenzussal kell kialakítania.

Az előválasztás lebonyolítását a járványhelyzet alakulása is befolyásolja, itt pedig „nagyon nehéz” kiigazodni, mert a járvány kormányzati kezelésében és kommunikációjában is „káosz van”. A demokrata ellenzéki szövetség szeretné már a tavasz végén megtartani az előválasztást, de „a realitás arra mutat, hogy ez őszre, augusztus végére, szeptember elejére fog tolódni” – mondta a társelnök.

Elárulta: bár végső megállapodás még nincs róla, konszenzus látszik formálódni, hogy az előválasztáson azok a fiatalok is részt vehessenek majd, akik 2022 tavaszán töltik be a 18. életévüket, mint ahogy a budapesti önkormányzati előválasztás során is bevonták őket.

Elmondta azt is: vizsgálják, hogyan lehet online bonyolítani a folyamatot, bár „a személyes jelenlét és a személyes megjelenés az, amelyik a legnagyobb garanciája annak, hogy nincsenek trollok és nincs külső befolyás a Fidesz részéről”.

A kampány ügyében azt mondta: „médiafelületben hátrányt szenvedünk a Fidesznek köszönhetően, ezért a lábunkat fogjuk használni. (…) Szeretnénk, ha a jelöltjeink minden településre eljutnának.”

A programról elmondta: folyik a szakmai munka a nyugdíjak, a családtámogatások és az adók arányosítása, bérlakásépítés, energetikai korszerűsítés ügyében is, mert „az biztos, hogy a jelenlegi rendszer, (amelyben) minél több pénze van valakinek, annál nagyobb erőforrásokhoz jut hozzá – ez tarthatatlan”.

„Teljesen tragikusnak” nevezte, hogy a járványidőszakban a magyar milliárdosok vagyona még nagyobbra nőtt, miközben „a másik oldalon emberek napról-napra élnek”. Elfogadhatatlan, hogy a munkavállalók és a kis- és középvállalkozók közterheinek aránya ugyanakkora, mint a milliárdosoké.

A járványhelyzetről azt mondta: „a legnagyobb baj, amikor nincs bizalom”, márpedig a kormány intézkedései miatt bizalmatlanság és sok esetben káosz van.

Hangsúlyozta: az ellenzék és a Magyar Szocialista Párt oltáspárti; amit számonkérnek a kormányon, az oltási terv és az őszinte, nyílt információ.

Forrás: Hírklikk