Tóth Bertalan: versenyfelügyeleti eljárást kell lefolytatnia a GVH-nak az MVM-mel szemben a rezsibox hazug számai miatt

HírKlikk 2024. június 12. 14:40 2024. jún. 12. 14:40

Kézhez kapta a Fővárosi Bíróság írásos ítéletét és annak indoklását a Gazdasági Versenyhivatallal szemben jogerősen megnyert perében Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Ennek alapján 30 napon belül versenyfelügyeleti eljárást kell lefolytatnia a GVH-nak az MVM-mel szemben, mert az hazudik a rezsiboxban, és ezzel megtéveszti a fogyasztókat.

A politikus a fejleményekről Facebook-posztjában számolt be és közreadta az indoklás szövegét is:

 „a földgázköltségek és az ahhoz kapcsolódó megtakarítás mértékének alakulása jelentős fogyasztói érdeklődésre is számot tart.”

A szocialista politikus megjegyzi, a pert éppen ezért indította, mert havonta 3,3 millió fogyasztó kap megtévesztő gázszámlát, 4,5 millióan pedig megtévesztő villanyszámlát az MVM-től, csak azért, hogy a Fidesz-kormányzat „hazugul azt harsoghassa: a magyar családok havonta 181 000 forintot megtakarítanak a „rezsicsökkentéssel”.”

Tóth Bertalan hozzátette, az irat tartalmazza, hogy az általa a perben előadottak és a csatolt bizonyítékok elengedőnek bizonyultak annak valószínűsítésére, hogy a cég magatartása a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartásnak minősülhet és az MVM által alkalmazott versenypiaci viszonyítási ár valótlan.

A bíróság nem fogadta el a GVH érvelését, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindításának feltételei nem álltak fenn – tette hozzá. „Az indoklás szerint ugyanis az MVM által alkalmazott módszertannal a cég bármilyen árat szabhat, teljesen önkényesen (aminthogy azt is teszi). A bíróság megállapította: az aktuális valós ár és az MVM által a rezsiboxban közölt versenypiaci viszonyítási ár, illetve az ahhoz képest feltüntetett megtakarítási értékek között nagyságrendi különbség lehet, így a tájékoztatás megtévesztő volta „valószínűsíthető”.”

Az ítélet leszögezi: ez a „valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlat” befolyásolhatta a fogyasztók döntését azzal kapcsolatban, hogy keresnek-e másik gázszolgáltatót az olcsóbb árak reményében. Az ítélet szerint erre van elméleti lehetőség, hiszen jelenleg is van a földgázipari piacon erre engedéllyel rendelkező vállalkozás, a fogyasztó ügyleti döntése pedig nem szűkíthető le arra, hogy a fogyasztó köt-e szerződést versenypiaci földgázkereskedővel vagy sem.

Tóth Bertalan azt írta, az a körülmény, hogy jelenleg a felhasználóknak gyakorlatilag nincs lehetőségük szolgáltatóváltásra, „egy tényhelyzet, amely a közelmúltban is még máshogy volt, és bármikor megváltozhat. E tényhelyzet ugyanis nem a vonatkozó jogszabályi környezet előírásaiból adódóan alakult ki, amiből következően bármikor előállhat egy olyan helyzet, amelyben a felhasználóknak tényleges lehetőségük van arra, hogy a szabadpiacon tevékenykedő földgázkereskedővel kössenek szerződést”.

A bíróság azt is megállapította: jogszabálysértő a GVH döntése, hogy nem indít versenyfelügyeleti eljárást az MVM-mel szemben a rezsibox hazug információi miatt. Ezért azt megsemmisítette, és kötelezte a GVH-t az eljárás lefolytatására, 30 napon belül.

Indul tehát a visszaszámlálás.

A politikus elvárja, hogy az ítélet értelmében a GVH 30 napon belül indítson versenyhivatali eljárást a hazug gázszámlák ügyében. Ez egy elvileg független hatóság; nem engedheti meg magának, hogy továbbra is a több millió magyar családot megkárosító Fidesz-kormányzat hazugságait szolgálja!

„Mivel pedig időközben az ugyancsak hazug áramszámlák ügyében is bejelentést tettem a GVH-nál, azt is elvárom, hogy a hivatal további cécó nélkül indítson versenyfelügyeleti eljárást abban az ügyben is!

Lantos Csaba energiaügyi minisztertől, aki az MVM felügyeletét hivatalból ellátja, pedig azt várom el: teljesítse miniszteri kötelességét! Vesse latba befolyását, hogy az MVM ne tévessze meg a fogyasztókat!"Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom