Tóth Ildikó: ugye elmondjuk Székelyről az igazat?!

HírKlikk 2020. augusztus 26. 04:00 2020. aug. 26. 04:00

Tóth Ildikó Prima Primissima díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész büszke arra, hogy a Székely Gábor tanítványa lehetett.

Tóth Ildikó ezt írta a Színház Online-on

„Az nem elég, ha valaki egész életében arra törekszik, azt tanítja — családban, barátságban, iskolában, alkotómunkában —, hogy mindig(!), minden cselekedetet vizsgáljunk meg több szempontból, mert az ember bonyolultabb gépezet annál, hogy csak ilyen, vagy csak olyan legyen; hogy mindig(!) keressük meg minden viselkedés mozgatórugóit, mert csak így kerülhetünk közelebb az igazsághoz! — Ez nem elég?

Az nem elég, ha valaki azt tanítja egy egész életen át, hogy ne ítélj(!), hogy óvakodj a kinyilatkoztatásoktól és a tévedhetetlenség gőgjétől! — ez nem elég?

Az nem elég, ha valakinek az egész élete erről beszél?

Igazad van Lázár Kati! Ha nem elég, akkor mondani kell. Kiabálni!

Boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy a Székely Gábor által vezetett Új Színház társulatának tagjaként, éveken át Gábor tanítványa lehettem!"

Tóth Ildikó ezzel az írásával reagált Lázár Kati korábbi írására, amely a kormánypropaganda Székely Gábor elleni támadásaira volt egy válasz.

Lázár Kati Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész az alábbi sorokat juttatta el a Színház Online szerkesztőségéhez: 

„Istenem! A Székelyt? A Székely Gábort?!

Hát ő csak tanított, adott, drukkolt és segített, hogy mindig a minőség, minőség és a MINŐSÉG!

Párttag?! Hát ki mindenki volt az! És? Mi van már? Mi ez már?

Hát mi a fontos? Az, amit tőle, Gábortól tudunk: hogy egyre jobb, igazabb, hogy tisztességes legyen a „játék”.

Mi, akik tudjuk, mert tapasztaltuk ezt, és hát olyan sokan vagyunk, ugye nem engedjük, ugye tudunk tenni valamit az igazságért? 

Szacsika, Cserhalmi Tyutyu, Csomós Mari, Bodnár Erika, Papp Zoli, Jordán, Tímár Éva, Bánsági, László Zsoci, Szamóca, Molnár Piroska, Takács Kati, Csámpi, Andai, Szarvas Józsi, Újlaki Dini, Nagy Mari, Vlahovics, Tóth Ildi — zaklatottságomban nem juttok eszembe, és a rendezők, akik mestereteknek valljátok és a középkorú és a fiatal színészek, ugye elmondjuk Székelyről az igazat, nem hallgatunk, mert tudjuk, hogy ki ő.

És ha nem mondjuk ki, pedig már nagyon nyomaszt, mi lesz velünk később?!"