Tóth Zoltán: biznisz is van a lakcímkártya-törvényben

HírKlikk 2021. november 28. 15:50 2021. nov. 28. 15:50

Két törvénymódosítás is befolyásolni fogja a jövő évi országgyűlési választásokat. Nemcsak a lakcímkártyával kapcsolatos döntés, hanem az is, hogy aznap meg lehet tartani a népszavazást – mondta Tóth Zoltán választási szakértő a KlikkTV Mélyvízben című műsorában. Az elmúlt tíz évben több mint háromszázszor módosították a választási törvényt és szerinte számíthatunk még több konkrét módosításra – tette hozzá.

Nyíltszíni hazugság, hogy a lakcímkártya-törvény nem a választásról szól. Ez a népesség-nyilvántartási törvény ugyanis azokat a személyes adatvédelem alá eső adatállományokat érinti, amelyeket az állam korlátozhat, valamint keretek között gyűjthet és felhasználhat – mutatott rá Tóth Zoltán. „Ha csak a választással akartak volna foglalkozni, akkor a választási törvénybe tettek volna be fiktív címmel kapcsolatos ügyeket, de nem, ők valamennyi igazgatási ágazatra nézve módosították a törvényt. Ez érint mindent az égvilágon, a földnyilvántartástól kezdve az anyakönyvig, a választásokig, az egészségügyig, az oktatásig.”

„Nézzünk egy kicsit távolabb. A bíróságok is a lakcím alapján idéznek, a rendőrség ez alapján üldözi a bűnt, az ügyészség hogyan küldi ki a vádiratot, vagy idéz be valakit? Hát a lakcím alapján.”

Ha most mindez egy állami szervekkel kapcsolatos hely lesz, akkor teljesen más lesz a helyzet – fogalmazott Tóth Zoltán. „Az állampolgár vagy felveszi a kapcsolatot vele vagy nem. Nyilván a jogkövető ember – és ilyen a társadalom többsége –, felveszi a kapcsolatot, de aki olyan társadalmi csoporthoz tartozik, amely kifejezetten bűnöző vagy kifejezetten az állami kapcsolattartást kerülő életmódot folytat, az nem fogja felvenni. És akkor teljesen új alapra kell helyezni a személyes adatok gyűjtését, ezért fejlesztik az elektronikus rendszereket, ezért köröznek a drónok minden egyes tüntetés felett, mert abban arcképfelismerő rendszerük van.”

„A személyi igazolvány kiállításakor mindenkiről készítenek egy felvételt az okmányirodában és ez örök életre ott van az állam birtokában.”

„Nem csak azért hozták a lakcímkártya-törvényt, hogy a határon túliak legálisan jöhessenek szavazni, hanem, hogy új technikai megrendeléseket tudjanak adni a haveri körnek. Akik eddig benne voltak az okmánybizniszben, azok most ugyanezt a sápot akarják, de az elektronikus fejlesztésekből, amik ugyanilyen funkciókat szolgálnak. Ez a biznisz.”

De van egy átmeneti idő, ameddig a bűnözőket nehéz lesz elfogni, a bíróságok nehezen fogják idézni azokat, akik nem akarnak elmenni – figyelmeztetett a választási szakértő.

„Újdonság az is, hogy le lehet fényképezni a választási cédulát. Ennek a kezdeményezője Áder János volt, aki Sólyom László parlamenti választásakor lefényképezte, hogy ki kire szavaz. Sőt, aztán egyes fideszes képviselők lefényképezték saját magukat, hogy hogyan szavaznak. De arra is emlékezni kell, hogy volt egy olyan választási csalási módszer, amikor szegény sorsú embereknek, akik közmunkából éltek, akkor hosszabbított a polgármester, ha lefényképezték, miként szavaztak. Ezt a folyamatot tette most törvényessé a Fidesz.”

Nincs arra törvény, hogy egy évvel a választások előtt nem lehet törvényt módosítani, csak egy erkölcsi szabály, amit a Velencei Bizottság alkotott. Ebben a tisztességes, átlátható és szabad választások egyik kritériumaként fogalmazták ezt meg az Európai Unió tagországaink – mondta Tóth Zoltán.

„De ez csak egy kívánalom, jó tanács kultúrembereknek.”

 

Forrás: Hírklikk