Totyik Tamás határozottabb szakszervezetet szeretne 

Millei Ilona 2023. május 23. 17:00 2023. máj. 23. 17:00

A szakszervezeten belüli érdekvédelmi helyzet, a munkavállalói érdekek és az oktatáspolitikai cél az, ami meghatározza a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) új vezetésének a törekvéseit, de a változásról végső soron a testületek döntenek – mondta a Hírklikknek Totyik Tamás, a PSZ új elnöke. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy tudatos munkavállalóvá neveljék az oktatásban dolgozókat, megyei szinten is építsék ki, erősítsék meg kapcsolataikat a helyi civil szervezetekkel. Szakmai kérdésekben nem csak velük kívánnak szorosabban együttműködni, az MTA felé is lépni akarnak egy modernebb, a tanulók terheit csökkentő új Nemzeti alaptanterv ügyében.

Önt, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) eddigi alelnökét választották meg a szervezet elnökének, és ezt a posztot az előző elnök mandátumának lejárta után, július 1-jétől veszi át. Változik-e valami a PSZ-ben az új vezetéssel?

Ezt majd a testületek döntik el, mivel az új vezetésnek a testületek döntéseit kell végrehajtania. Így a változás ennek függvénye lesz majd. Azok után, hogy az eddigi tiltakozásokba „nagyon jól beleálltunk”, annyit szeretnék elérni, hogy az oktatáspolitikai kérdésekben határozottabbak legyünk. Mint mondtam, ebben a testületeink döntése, az általuk megszabott irány lesz a meghatározó. A most zárult 35. kongresszusunk után kiadott záróközlemény ebből szempontból már irányadónak tekinthető. Ebben egyebek között béremelést követelünk, valamint a státusztörvény visszavonását és az oktatás átfogó reformját. (Erről a Hírklikk is beszámolt, itt – a szerk.)

A továbbiakban mit tartanak a legfontosabb célnak? 

A törekvéseinket három részre kell bontani. Az egyik a szakszervezeten belüli helyzet, a másik a munkavállalói érdekek, a harmadik pedig az oktatáspolitikai cél. A legfontosabb, hogy a szakszervezeten belül megerősítsük az érdekvédelmi rendszerünket, tudatos munkavállalóvá kell nevelni kollégáinkat. Ehhez – a meglévő mellett – egy olyan új hálózatot akarunk kiépíteni, amely erősíteni tudja a munkánk szakmapolitikai részét. Egy új képzési rendszert is létre kívánunk hozni: titkárainkat kiképezzük arra, hogy valódi szakszervezeti vezetők legyenek. A munkáltató ne tudja megfélemlíteni őket, legyenek tisztában azzal, milyen jogaik és kötelességeik, továbbá milyen lehetőségeik vannak. A munkavállalói érdekek közül nekünk nemcsak a pedagógusok, hanem a technikai alkalmazottak, a nevelés-oktatást segítők béremelése, és munkaterhelésük csökkentése a legfontosabb. Az oktatáspolitikai céljaink között egyértelműen egy olyan új Nemzeti alaptanterv bevezetésének a kiharcolása a célunk, amely elsősorban a tanulói terheket csökkenti, mérsékli az esélyegyenlőtlenséget is, és megfelel a XXI. századi kihívásoknak. 

Lesz változás a többi civil szervezettel és szakszervezetekkel való együttműködésben?

Biztosan lesz. Azt szeretnénk elérni, hogy a megyei vezetőink megyei szinten is, szakmai kérdésekben is egyértelműen, de a megmozdulásokban, tiltakozásokban is – különösen a megyeszékhelyeken – építsék ki, erősítsék meg kapcsolataikat a helyi civil szervezetekkel. Hozzáteszem, ebben országosan nem olyan rossz a helyzet, de a „végeken” nagyon komoly erősítésre van szükség. Már csak azért is, mert ott nagyon hatékonyan működik a kormányzati ellenszél, a kormányzati propaganda. Ugyanakkor szakmai kérdésekben egyértelműen szorosabb együttműködésre készülünk a civil szervezetekkel, de szeretnénk lépni például a Magyar Tudományos Akadémia felé is egy modernebb, a tanulók terheit csökkentő új Nemzeti alaptanterv ügyében.

Azt mondta, a végeken működik a kormányzati ellenszél. Ebből a szempontból mennyire volt sikeres a PSZ országjárása, a fórumok tartása? 

Egyértelműen és folyamatosan nő a taglétszámunk, a semmiből hirtelen megjelent 400 tagfelvételi kérelem, ennyien adták át belépési szándéknyilatkozatukat. Bízunk benne, hogy ez a szám a továbbiakban is nőni fog, és egyre többen ismerik fel a szakszervezet érdekérvényesítő feladatának fontosságát.