Tovább hízhat a NER-gömböc: a Magyar Villamos Műveket is megveszi Orbán köre?

HírKlikk 2022. február 11. 05:30 2022. feb. 11. 05:30

15 napon belül ki kellene adni a Tóth Bertalan által jogerősen megnyert per alapján az MVM-mel kapcsolatos nagy veszteségeket okozó, erősen mutyi-gyanús kormánydöntések anyagait. Az MSZP társelnöke szerint azonban a ciklus végéig szinte biztos, hogy szokásukhoz híven, fittyet hánynak a bíróság döntésére.

Tóth Bertalan a Fővárosi Ítélőtáblánál immár jogerősen perelte ki az MVM Zrt. 2019-es és 2020-es nagy felháborodást okozó tulajdonosi döntéseinek anyagait. Megalapozott a gyanú, hogy a végső cél az, hogy Mészáros Lőrinccel vetessék meg a magyar energetikai szektor meghatározó szereplőjét – fejtette ki a politikus szerda este a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

Elmondta, a legnagyobb kérdést a gyakorlatilag csődhelyzetben lévő Mátrai Erőmű (ME) felvásárlása okozta, hiszen ezzel több mint 10 milliárd forintot juttattak a Mészáros-Orbán kör zsebébe, majd a tőkeemelés és az elkerülhetetlen modernizációs költségek miatt legalább 100 milliárd adófizetői forint körüli összeget kellett és kell az erőműre költeni. „Brutális, elképesztő adófizetői pénz ment ebbe” – jegyezte meg az MSZP társelnöke.

„Arra lettem volna kíváncsi, hogy milyen megfontolások vezették az MVM-et, mint tulajdonost, és mint vásárlót, a minisztériumot, amikor belevágott ebbe az üzletbe? Miért érte meg ez az adófizetőknek? Hogy tartották be az ezzel kapcsolatos jogszabályokat?” – mondta el Tóth, utalva rá, hogy ez a komoly veszteséggel járó üzlet ráadásul nagy valószínűséggel a nemzetközi és magyar jogszabályok szerinti tiltott állami támogatásnak is minősül.

A szocialista politikus aláhúzta, hiába érvel Orbán azzal, hogy több ezer ember foglalkoztatása oldódott így meg, ha a magántulajdonos nem tudta ezt már finanszírozni, a törvényes mód a csődeljárás lett volna.

„Itt nem ez történt, hanem az, hogy teletömték Mészáros Lőrinc zsebét és utána kezdték el szanálni a vállalatot (…). Valójában arra is kíváncsi vagyok, (…) hogy született-e olyan tulajdonosi vélemény, döntés, ami a Magyar Villamos Művek privatizációjáról szól”.

Az MSZP társelnöke megerősítette, ha ez történik majd, az egy újabb hatalmas fogás lenne Orbánéknak. „Nézzük az Antenna Hungária sorsát, ami ugye most már a 4iG vállalatnál van, sőt, most már egy hadiipari nagy német cég is beszállt ebbe az üzletbe. Nemzetbiztonsági kérdést is feszeget, hogy Magyarország egész telekommunikációs rendszere kikerült az állam kezéből. Nagyon tartunk attól, hogy az energiaszektor is erre a sorsa juthat”.

Tóth leszögezte, szerinte az energiaszektor döntései mögött látható, hogy Orbánék szeretnék ezt is minél nagyobb mértékben bekebelezni, de az intézkedések háttéranyagait – hiába bármilyen bírósági döntés – titkosítani fogják 20-30 évre. „Mindenképpen kormányváltás kell, hogy ezeket megismerhessük” – mondta, megjegyezve, hogy a közadatokhoz való hozzáférés törvényes, átlátható biztosítása ahhoz is szükséges, hogy az Európai Uniónak a kormányváltás után ne kelljen tovább felfüggesztenie a Magyarország felé irányuló kifizetéseket.