Továbbra is téma Gyöngyöspata a nemzetközi sajtóban

HírKlikk 2020. január 24. 10:06 2020. jan. 24. 10:06

A jog Magyarországon láthatólag nem mindenkire vonatkozik egyformán – állapította meg a „Rasszizmus az általános iskolában” című, a gyöngyöspatai szegregációról szóló terjedelmes cikkében az MDR szászországi közszolgálati műsorszóró. A szerző szerint,a gyerekeknek olyan körülmények között kellett tanulniuk, mint az ötvenes években a feketéknek Amerikában.

A debreceni bíróság már 2019 szeptemberében megítélt a szegregáció miatt százmillió forint kártérítést a 60 romának, de az állam nem fizet. Orbán Viktor miniszterelnök be is jelentette, hogy figyelmen kívül hagyja az ítéletet, és nem akarja kifizetni a kártérítést.

Részben az index.hu közlései alapján, beszámolt arról, hogy a cigánygyerekek nem csak külön osztályokban, hanem külön emeleten tanultak, és még a „fehér” gyerekeknek szánt vécét sem használhatták. De az oktatás minősége is más volt: a romákat összevont osztályokban tanították, a gyerekeket olyan körülmények között tartották, mint az ötvenes években a feketéket Amerikában.

„A pénz nem kárpótolhat minket azért, hogy tönkretették az egész életünket. A személyi igazolványunkban nem az áll, hogy cigány állampolgárok vagyunk, hanem az, hogy magyarok” – mondta egy érintett, aki bába akart lenni, de a fentiek miatt, kudarcot vallott.

Az ügyről szó volt Orbán Viktor éves sajtóértekezletén is, de a miniszterelnök nem a szegregáción háborodott fel, hanem az ítéleten, írta a szerző, aki ismertette Orbán Viktor vonatkozó szavait. Hozzátette: a tanult jogász Orbán nem említette, hogy a kártérítést nem munkáért, hanem elszenvedett jogtalanságért fizetik, amint arról sem szólt, hogy a bíróságok egy jogállamban törvények, és nem valamiféle homályos igazságérzet alapján ítélnek.

A kijelentések a miniszterelnök számára is jogi következményekkel járhatnak: Horváth Aladár, egy magyarországi roma szervezet elnöke szerint, Orbán állásfoglalása gyűlöletet szít a romákkal szemben, s egy kormányfőnek tiszteletben kell tartania a bíróságok ítéleteit. Horváth beperelte a miniszterelnököt becsületsértés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt, írta a szerző. Végül rámutatott: Gyöngyöspata nem először kerül a nemzetközi figyelem reflektorfényébe: 2011-ben azért került a címlapokra, mert egy félkatonai neonáci szervezet terrorizálta a település lakosságát, és a hatóságok nem tettek ellene semmit. 

Forrás: Hírklikk